example

Kontinuirana briga za osobe treće životne dobi

Na sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH koja je održana u zgradi Općine Novo Sarajevo, na poziv rukovodstva prisustvovao i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović. Članovima Saveza predstavljene su aktivnosti koje je ova lokalna zajednica poduzela i poduzima za ovu populaciju stanovništva. Pa krenimo redom.

Općina Novo Sarajevo na čelu s načelnikom Tanovićem vodi kontinuiranu brigu za osobe treće životne dobi kao posebno socijalno ranjive kategorije. Posebna pažnja usmjerena je ka socijalizaciji ove populacije u zajednicu i društvo kroz mrežu Centara za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo.

Na području Općine djeluju tri Centra za zdravo starenje: u naselju Hrasno, Velešići, te Centar u naselju Čengić Vila. Članovi Centara imaju priliku svakodnevno učestvovati u brojnim aktivnostima, programima i projektima i to kroz različite sekcije, radionice, programe rekreacije i edukacije razvijajući volonterizam i međugeneracijsku solidarnost. Gotovo 1400 članova ima priliku aktivno učestvovati u 30 različitih sekcija.

Sve aktivnosti projekta mreže Centara za zdravo starenje na području Novog Sarajeva realiziraju se s ciljem poboljšanja kvaliteta života starijih lica, te kako bi se što većem broju građana treće životne dobi omogućilo aktivno i zdravo starenje. Za te namjene iz općinskog budžeta izdvaja se iznos od 70.000 konvertibilnih maraka. Jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 KM i ove godine dobit će svi penzioneri sa područja Općine Novo Sarajevo koji su korisnici najnižih penzija, a na osnovu evidencije i putem Federalnog zavoda PIO/MIO.

Prethodne godine ovu novčanu pomoć primilo je gotovo 5 hiljada i 300 penzionera. U cilju osiguravanja uslova za zdravo i aktivno starenje organiziraju se i rekreativno-sportske aktivnosti. Prethodnih godina organiziran je izlet u Sportsko-rekreativni centar „Ajdinovići“, a Općina Novo Sarajevo je za njegove učesnike tj. za skoro 700 penzionera osigurala prevoz, jednodnevni boravak na bazi „all inclusive“ aranžmana odnosno neograničenu konzumaciju hrane i pića i svih ostalih sadržaja. Izlet će biti organiziran i ove godine u mjesecu septembru. Izdvojena sredstva iz općinskog budžeta za ovu namjenu iznose 30.000 KM.

Kontinuirano se pruža podrška provedbi socijalnih programa putem Udruženja penzionera „Novo Sarajevo“ sufinansiranjem pokopnih troškova porodicama preminulih penzionera u iznosu od po 300 KM. Ove godine, baš kao i prethodne, iz općinskog budžeta osiguran je iznos od 25.000 KM. U 2023. godini uveden je i novi grant za realizaciju projekata udruženja penzionera putem javnog poziva za pružanje podrške osobama treće životne dobi. Cilj ovog granta je da se osigura usluga kućne njege i pomoći u kući osobama treće životne dobi koje su u potrebi, a kako bi se olakšao svakodnevni život korisnika. Za ove namjene osigurano je 10.000 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo