example

Postavljen osmi kontejner za E-OTPAD u Novom Sarajevu

Koliko je digitalizacija svijetu donijela dobra, isto toliko je donijela i problema u vidu elektronskog otpada. Velike količine mobitela, laptopa, računara i sl. bacamo kada nam više ne trebaju. Posljednja rađena statistika pokazuje da količina e-otpada konstantno raste. Norvežani primjerice godišnje po glavi stanovnika bace više od 28 kilograma e-otpada.

U BiH ta brojka je znatno manja ali ipak nije malo ni reći da proizvedemo oko 7 kilograma električnog i elektronskog otpada po glavi stanovnika godišnje.

Općinski načelnik, dr. Hasan Tanović i koordinator za marketing i projekte firme Zeos eko-sistem, Mahir Bjelonja potpisali su Memorandum o saradnji.

Firma Zeos koja je ovlašteni operater sistema za upravljanje elektronskim i električnim otpadom na području Federacije BiH, postavila je osmi po redu kontejner za električni i elektronski otpad u Novom Sarajevu ovaj put na adresi Trg heroja 18. Naime, firma Zeos otvorila je Javni poziv koji se odnosio na nabavku novih kontejnera za e-otpad na koji je aplicirala i naša Općina.

Cilj je da se ovom vrstom otpada pravilno upravlja i da se brojnim građanima i firmama osigura zbrinjavanje e-otpada.

Otpad je uzrok raznih oboljenja i zagađenja, sva prirodna bogatstva koja nam stoje na raspolaganju zavise od našeg pojedinačnog djelovanja.

Svaki pojedinac odgovoran je za svoje smeće, te je bacanje smeća bilo gdje osim u kontejner namijenjen za njega, direktno zagađenje i sprječavanje procesa reciklaže. Građani su dužni voditi brigu o tome da otpad odlože u pravilan kontejner jer u suprotnom njegova destinacija je deponija ili ilegalni tokovi čija je posljedica zagađenje okoliša.

Rezultat pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada je reciklaža i stvaranje radnih mjesta u reciklažnom sektoru, a u konačnici čista okolina bez zagađenja i bolesti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Danijela Šahat sa predstavnikom firme Zeos obišli su lokaciju na kojoj se nalazi novopostavljeni kontejner.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo