example

U OKVIRU MJERE „SUFINANSIRANJE SAMOZAPOŠLJAVANJA“ OPĆINA PODRŽALA 22 NOVA BIZNISA

Općina Novo Sarajevo i ove godine nastavlja sa realizacijom mjera u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unaprijeđenja poslovnog okruženja, a sve u cilju povećanja zaposlenosti na području Novog Sarajeva kroz primjenu konkretnih aktivnosti.

Jadna od sedam mjera u okviru pomenutog Programa je mjera „Sufinansiranje samozapošljavanja“, koja se realizuje putem javnih poziva nezaposlenim osobama i osobama koje su u tekućoj godini registrovale privrednu djelatnost.

Ove godine ukupno 22 aplikanta je ispunilo uslove i kriterije za učešće u mjeri “Sufinansiranje samozapošljavanja”, a u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa njih 16 koji su već registrovali svoje biznise, budući da je 6 aplikanata u fazi prikupljanja dokumenata i registracije privredne djelatnosti.

„Općina Novo Sarajevo kroz ovaj program pokušava da zadrži mlade ljudi u općini Novo Sarajevo, u BiH i da im na ovaj način pruži neku bolju perspektivu da svoju budućnost grade i traže u BiH, a ne u inostranstvu. Nadam se da će ovi biznisi ostati i opstati i da je ovo samo početak mnogih lijepih priča na teritoriji općine Novo Sarajevo.“, istakao je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

Ovim ugovorima Općina se obavezuje da će nezaposlenim osobama koji registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM jednokratno, kao i refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 700,00 KM mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci.

Ukoliko registruju društvo sa ograničenom odgovornošću, na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 1.000,00 KM jednokratno, kao i refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 700,00 KM mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci.

„Ova podrška Općine Novo Sarajevo mi znači jako puno. I zaista je dobra stvar da mladi ljudi, pogotovo žene dobiju podršku u današnjem teškom ekonomskom vremenu. Ovo je podsticaj za nas žene da se upustimo i krenemo u poduzetničke vode.“, poručila je Mersiha Babić, direktorica firme EMPOWER CONSULTING d.o.o. Sarajevo.

Kenan Hadžimusić, registrovao je obrtničku djelatnost „ONBEAT“ koja će pružati usluge DJ-einga za djecu i odrasle.

„Općina će mi pomoći sa ovim sredstvima da kupim novu opremu i da investiram dalje u razvoj firme da bi omladina mogla da radi na novoj opremi i da se dalje edukuje.“, kazao je Hadžimusić.

Općina Novo Sarajevo je za 22 aplikanta koja su ispunila uslove i kriterije Javnog poziva, izdvojila sredstva u iznosu od 193.200,00 KM, a podržane su različite djelatnosti i biznisi poput firizeraja, ručnih radova i izrade nakita, zatim uslužnih djelatnosti i trgovine, škole DJ-einga za djecu i odrasle, konsultinga i slično.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo