example

USKORO IZGRADNJA CENTRALNOG SPOMENIKA ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA NOVOG SARAJEVA

U prostorijama Općine Novo Sarajevo prezentiran je Idejni koncept izgradnje Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja općine Novo Sarajevo, a koji bi se trebao graditi pored zgrade Općine Novo Sarajevo.
Bosansko-hercegovački arhitekta Hasan Čemalović dao je detaljan opis kako bi ovo Spomen obilježje trebalo izgledati. 
Na centralnom djelu spomenika nalazila bi se velika kamena ploča sa imena šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo. U sredini bi se nalazio kameni stup sa elementima vode gdje bi bilo ispisano i ime heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću. Sa desne i lijeve strane spomenika ispisali bi se nazivi brigada kojima su šehidi i poginuli borci pripadali. 
Do spomenika bi se silazilo stepeništem, a zamišljeno je i da ispred glavne ploče budu postavljene kamene klupe. Predviđen je i prostor za postavljanje jarbola i kvalitetna rasvjeta. Ukupna površina na kojoj bi se gradio spomenik bila bi oko 500 m2. Prostor okolo bi se oplemenio i hortikulturnim sadržajem.
Prezentaciji su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat, predstavnici Službe za boračko-invalidsku zaštitu, boračkih udruženja i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća koji su iznijeli i svoje ideje kako bi se izgled Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine upotpunio i bio ljepši, pregledniji i prihvatljiv za sve strane, pogotovo za porodice šehida i poginulih boraca. 
Općinski načelnik je kazao kako se ovaj spomenik gradi za sve borce koji su dali živote u odbrani zemlje, za porodice koje su ostale bez svojih najmilijih ali i za buduće generacije kojima će spomenik služiti kao podsjetnik šta sa sobom donosi rat.  
Gradnjom Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine odaje se počast novosarajevskim braniocima. Biće to mjesto okupljanja na kojem će sve novosarajlije evocirati sjećanje na njih, ali i moći obilježavati značajne datume iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata. 
 


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo