example

USKORO IZGRADNJA CENTRALNOG SPOMENIKA ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA NOVOG SARAJEVA

U prostorijama Općine Novo Sarajevo prezentiran je Idejni koncept izgradnje Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja općine Novo Sarajevo, a koji bi se trebao graditi pored zgrade Općine Novo Sarajevo.
Bosansko-hercegovački arhitekta Hasan Čemalović dao je detaljan opis kako bi ovo Spomen obilježje trebalo izgledati. 
Na centralnom djelu spomenika nalazila bi se velika kamena ploča sa imena šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo. U sredini bi se nalazio kameni stup sa elementima vode gdje bi bilo ispisano i ime heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću. Sa desne i lijeve strane spomenika ispisali bi se nazivi brigada kojima su šehidi i poginuli borci pripadali. 
Do spomenika bi se silazilo stepeništem, a zamišljeno je i da ispred glavne ploče budu postavljene kamene klupe. Predviđen je i prostor za postavljanje jarbola i kvalitetna rasvjeta. Ukupna površina na kojoj bi se gradio spomenik bila bi oko 500 m2. Prostor okolo bi se oplemenio i hortikulturnim sadržajem.
Prezentaciji su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat, predstavnici Službe za boračko-invalidsku zaštitu, boračkih udruženja i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća koji su iznijeli i svoje ideje kako bi se izgled Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine upotpunio i bio ljepši, pregledniji i prihvatljiv za sve strane, pogotovo za porodice šehida i poginulih boraca. 
Općinski načelnik je kazao kako se ovaj spomenik gradi za sve borce koji su dali živote u odbrani zemlje, za porodice koje su ostale bez svojih najmilijih ali i za buduće generacije kojima će spomenik služiti kao podsjetnik šta sa sobom donosi rat.  
Gradnjom Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine odaje se počast novosarajevskim braniocima. Biće to mjesto okupljanja na kojem će sve novosarajlije evocirati sjećanje na njih, ali i moći obilježavati značajne datume iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata. 
 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo