example

Općina Novo Sarajevo nije uklonila mural na Grbavici

U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti i korektnog izvještavanja medija o uklanjanju komercijalnog murala kompanije DM na objektu kolektivnog stanovanja u ulici Grbavička br. 40, ovim putem vas informišemo da Općina Novo Sarajevo NIJE NALOŽILA uklanjanje komercijalnog murala NITI JE izvršen bilo kakav inspekcijski nadzor nad izvođenjem radova preslikavanja istog, jer se nije ukazala potreba za tim. O aktivnostima preslikavanja murala na spomenutom lokalitetu smo informisani od strane građana i putem medija.

Naime, Općine Novo Sarajevo je na zahtjev pomenute kompanije izdala odobrenje za izradu murala u ulici Grbavička br. 40, sa rokom važenja od jedne godine, odnosno do 16.06.2023. godine. U tehničkoj specifikaciji koja je dostavljena Općini Novo Sarajevo, zajedno sa zahtjevom, navedeno je da mural predstavlja moto JEDNOGODIŠNJE kampanje „Inspiracija“ kompanije DM.

Osnov za izdavanje odobrenja za oslikavanje murala je Odluka o utvrđivanju uvjeta i načina za postavljanje sadržaja na fasadama građevina na području općine Novo Sarajevo koju je usvojilo Općinskog vijeće 29.aprila 2021.godine.

Općina je samo u prethodne dvije godine izdala ukupno jedanaest (11) odobrenja za izradu murala, od čega su SAMO 3 (tri) komercijalna, dok su preostalih osam (8) murala nekomercijalni što nas svrstava u općine sa najvećim brojem murala, ako ne i najveću.

Udruženje koje je oslikalo komercijalni mural na objektu Grbavička br.40, oslikalo je još pet (5) nekomercijalnih murala koji krase našu lokalnu zajednicu, te je nejasno zašto je i u koju svrhu uklanjanje komercijalnog murala na Grbavici dovedeno u konotaciju sa „politikom i političarima“. Posebno, imajući u vidu da je prilikom podnošenja zahtjeva istaknuto da se radi o jednogodišnjoj kampanji.

Pojedini općinski vijećnici svjesno u javnosti iznose netačne informacije aludirajući na to da Općina Novo Sarajevo za postavljanje murala nameće određene poreske obaveze.  Njihovi javni nastupi su nejasni jer su i sami učestvovali u donošenju Odluke koja se odnosi na ovu tematiku.  Novčana sredstva od 1.000 KM koja konstantno spominju i dovode u kontekst plaćanja poreza/taksi, nisu ništa drugo do depozit koji se onome ko iscrtava mural, vraća nakon što se mural ukloni sa zida ili neke druge površine.

Općina Novo Sarajevo podržava umjetnost, ohrabruje umjetnike i njihove umjetničke izraze, te će i u narednom periodu provoditi takvu politiku.

Imajući u vidu da su nedovoljno provjerene informacije koje su izašle u javnost o uklanjanju murala izazvale lavinu negativnih komentara naših građana, molimo sve koji će dalje izvještavati i istupati u javnosti da izvještavaju vjerodostojno vodeći se činjenicama i tačnim informacijama koje su navedene u ovom saopštenju.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Učesnici 13. Međunarodnog dječijeg festivala folklora u posjeti ...

Predstavnici pet zemalja, učesnika 13. Međunarodnog dječijeg festivala folklora posjetili su ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo