example

Planirana gradnja dva pješačka mosta u Novom Sarajevu

Općina Novo Sarajevo inicijator je ideje da se kroz saradnju sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu iznađe najbolje rješenje kojim bi se povezala pojedina naselja i komunikacija između naselja u našoj općini. Kako su mostovi u ulicama Azize Šaćirbegović i Gradačačka udaljeni oko 500 metara jedan od drugog nisu praktično rješenje za pješake, korisnike Doma zdravlja „Omer Maslić“ te uposlenike poslovnih objekata u blizini.

Nakon prvog kontakta sa Arhitektonskim fakultetom, u cijeli proces uključeni su i studenti koji su uz podršku nastavnog profesorskog kadra kroz nastavni proces dali doprinos razvoju i unapređenju lokalne zajednice. 
 
Studenti su uradili idejna rješenja mostova na dvije lokacije, iza Doma zdravlja „Omer Maslić“ i iza hotela „Novotel“ (nekadašnji hotela Bristol). Nakon izvršene analize, valorizacije i ocjenjivanja radova za pobjednički rad odabrana su autorska rješenje studenata, Tajre Šurković i Ekrema Polovine. 

Prošle godine u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, upriličena je izložba studentskih radova te prezentacija pobjedničkih radova na temu pješačkih mostova. 

Predstavnici Gradske uprave koji su tada prisustvovali izložbi, iskazali su interes za daljnju realizaciju jednog mosta, dok je Općina Novo Sarajevo  preuzela daljnje aktivnosti na realizaciji mosta iza hotela „Novotel“ kroz nastavak saradnje sa Arhitektonskim fakultetom. Postojeći most iza Novotela ne zadovoljava kriterije, odnosno ima probleme temljenja u koritu zbog čega bi se trebao zamjeniti. Novi je zamišljen kao minimalistički jednostavne geometrijske forme. Površina mosta bila bi plemenita, a konstrukcija izrađena od glatkog sjajnog betona. Ograda mosta zamišljena je da bude od okruglih inox šipki, a svjetla koja će osvjetljavati most nalazila bi se u samim rukohvatima.   

Prethodnih dana, Gradska uprava raspisala je tender za nabavku usluga izrade idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta između Hrasnog i Čengić Vile u Sarajevu koji je autorsko rješenje Tajre Šurković, a nosit će naziv „Paper bridge“. 

Koncept mosta zasnovan je na origami načinu savijanja papira iz kojeg je dobijena jednostavna geometrijska forma sa prostim statitičkim sistemom kako bi izgled betona “imitirao” papir, te kako bi se uklopio u okruženje i zgrade nastale u period 60-tih i 70-tih godina dok jednostavnim linijama i geometrijom ostavlja dojam savremenog dizajna.

Procijenjena dužina mosta je 34,00 -35,00 m predviđena širina 5,00 m. Na mostu je predviđena biciklistička staza širine 100,00 cm sa zaštitnim zonama i pješačka staza širine 320,00 cm.

Općina Novo Sarajevo od koje je potekla ideja realizirana uz angažman profesora i studenata Arhitektonskog fakulteta, a uz podršku Grada će ovim mostovima poboljšati sliku grada, a stanovnicima i slučajnim prolaznicima povezivanjem obale rijeke olakšati svakodnevni život.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo