example

Novosarajevskim prvačićima uručeni školski ruksaci sa priborom

Početak nove školske godine 1. septembra obilježen je školskim priredbama u devet novosarajevskih osnovnih škola: Hrasno, Malta, Grbavica I, Grbavica II, Pofalići, Velešićki heroji, Kovačići, Čengić Vila I, Prvoj privatnoj osnovnoj školi “Isa beg Ishaković”, kao i Centru Vladimir Nazor.

Dobrodošlicu za 666 prvačića svojim izvedbama priredili su njihovi stariji drugari i učiteljice, dok je Općina Novo Sarajevo đake prvake i ove godine obradovala sa novim školskim ruksacima i priborom, dok je nadležno kantonalno ministarstvo obezbijedilo udžbenike.

Tim povodom, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat danas su obišli novosarajevske škole, te prvačićima uručili prve školske ruksake uz želju da im ulazak u učionice i školske klupe bude zadovoljstvo i prelijep put u jedan poseban dio njihovog života, a da škola postane mjesto radosti, druženja i znanja.

Pokloni za početak nove školske godine obezbijeđeni su i za prvačiće Edukativnog centra Nova Kasaba koji je područna škola OŠ „Malta“, ali i prvačićima iz Srebrenice– Potočara.

Općina Novo Sarajevo je u 2023. godini, pored nabavke ruksaka i školskog pribora, izdvojila po 12.000 KM za deset novosarajevskih osnovnih škola i 5.000 KM za Edukativni centar Nova Kasaba, a sredstva su namijenjena za investiciono održavanje objekata ovih obrazovnih ustanova.

Svake godine Općina, u skladu sa iskazanim potrebama škola, nabavlja lektire za školske bibliotekedR. Nastavljeno je finansiranje užina za učenike slabijeg imovinskog stanja za šta je izdvojeno 128.000 KM.

Realizacija projekta uspostave prvog asistivnog kabineta za djecu sa poteškoćama u razvoju u toku je i ove godine, a za ovogodišnju fazu opremanja Općina je izdvojila 30.000 KM.

Trud i rad učenika uvijek se isplati i nagradi, a tako je bilo i ove godine u „Dječijoj kući“ na Grbavici gdje je održana svečana podjela diploma za 67 učenika novosarajevskih škola koji su pobjedili na takmičenjima iz osam nastavnih predmeta.

Kako bi olakšali i učinili bezbjednijim dolazak u školu učenika padinskih naselja Novog Sarajeva, Općina je obezbijedila značajna sredstva za prevoz školske djece iz naselja Pofalići, Vraca, Hrasno i Gornji Kovačići.

U cilju omogućavanja što boljih uslova za nastavne i vannastavne sportske aktivnosti, ove godine sanirana su sportska igrališta OŠ Malta i OŠ Grbavica I, a planirana je sanacija i ostalih igrališta osnovnih škola.

Jedna od najstarijih škola na području Novog Sarajeva je OŠ Pofalići, za koju su u toku pripremne aktivnosti za izgradnju potpuno novog objekta škole. Da bi učenici do izgradnje nove škole imali uslovne prostorije i učionice za rad, u prethodnom periodu izvršena je djelimična sanacija postojećeg objekta uz zamjenu kompletne stolarije.

I Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo ove godine dobila je potpuno novu fasadu, uz provođenje mjera energetskog utopljavanja objekta po najsavremenijim standardima.

Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo svim raspoloživim sredstvima u okviru svojih nadležnosti nastoji učenicima obezbijediti siguran i ugodan prostor za rad i učenje, a te aktivnosti  aktivnosti nastavit će se i u narednom periodu.

DRAGI PRVAČIĆI ŽELIMO VAM SRETAN POLAZAK U ŠKOLU, A ŠKOLARCIMA USPJEŠNU NOVU ŠKOLSKU GODINU!

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo