example

KUD LOLA: Održana revija narodnih nošnjih

U subotu 16. septembra, u prostorijama kulturno-umjetničkog društva „Lola“, održana je revija narodnih nošnji, u sklopu projekta „Kroz sokake tradicije“ koji se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Novo Sarajevo, a u organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Lola“.

Revija narodnih nošnji okupila je ljubitelje tradicije i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine te država u okruženju. Na reviji su se predstavile nošnje iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, te je na taj način promovisano bogatstvo i raznolikost narodnih nošnji.

Na samoj reviji sudjelovalo je ukupno 39 manekenki i manekena, direktnih učesnika ReLOaD2 programa, uzrasta od 10 do 16 godina koji su ujedno članovi pripremnog folklornog ansambla KUD-a „Lola“ kao i modne agencije NOVA MAS.

Prisutni gosti imali su priliku uživati u muzičkom programu koji je spremila Ajna Ganić, uz pratnju Čišić Raifa i Štaljo Vedada, kao i pogledati izložene radove malih umjetnika, učesnika likovne radionice "Šta za tebe znači tradicija?", koji su oduševili prisutne. Kroz sevdalinke „Tamburalo momče uz tamburu“ i „ Pjevat ćemo šta nam srce zna“, dodatno je obogaćena atmosfera ovog događaja koja je doprinijela autentičnom doživljaju tradicije i nošnje.

Revija narodnih nošnji u prostorijama kulturno-umjetničkog društva „Lola“ predstavljala je pravi kulturni događaj i podsjetnik na vrijednost tradicije i očuvanja iste kod mlađih generacija.

Cilj ReLOaD2 projekta je jačanje partnerstava lokalnih vlasti i civilnog društva na Zapadnom Balkanu širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta Jedinica Lokalne Samouprave (JLS), te većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nove mašine za održavanje parketa u dvorani Goran Čengić

Općina Novo Sarajevo finansirala je nabavku dvije specijalizirane mašine koje će Javno ...

Svečanost povodom proslave Dana škole „Velešićki heroji“

U novosarajevskoj osnovnoj školi „Velešićki heroji“ upriličena je ...

32 godine od masakra u Ferhadiji

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je 26, a ranjeno 108 naših sugrađana koji su u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo