example

Boravak u prirodi umjesto na društvenim mrežama: Općinski načelnik na „Kampu bez interneta“

KJU „Porodično savjetovalište“ uz finansijsku podršku Općine Novo Sarajevo organizirala je kamp za mlade pod nazivom „Kamp bez interneta“ u periodu od 28.09.2023. god. do 30.09.2023. god. u planinarskom domu Brezovača na Igmanu.

Kamp je okupio 18 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola s područja sarajevskog kantona koji su u prirodi proveli tri dana kako bi razvijali socijalne vještine u svrhu prevencije ovisničkih ponašanja sa naglaskom na ovisnost o internetu.

S obzirom da je procenat ovisnosti o internetu kako u svijetu tako i u BiH u porastu, te da sve veći broj djece i mladih koristi internet koji postaje glavni sadržaj kojim ispunjavaju slobodno vrijeme, uposlenici KJU “Porodično savjetovalište“ napravili su kreativan i edukativan Program gdje su učesnici imali priliku da sve ono što rade na internetu ovoga puta urade u prirodi.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović posjetio je učenike posljednjeg dana kampa. „Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u mlade i nastavit će ići tim putem i u budućnosti. Mladi su nam prioritet u svim oblastima. Vrijeme provedeno u krugu porodice je najdragocjenije i tu bismo ga trebali i trošiti, a ne na društvenim mrežama“, rekao je načelnik Tanović.
 
Tokom trajanja kampa učesnici nisu koristili internet i mobilne telefone. Programom su obuhvaćene i aktivnosti razvijanja zdravih navika ishrane kod mladih i primjena zdravog stila života u prirodi. 

Za vrijeme trajanja kampa mladi su imali priliku da kroz interaktivne radionice unaprijede svoje komunikacijske vještine i vještine rješavanja konflikta, razvijaju timski duh, zajedništvo i saradnju, rade na povećanju vlastitog samopoštovanja i samopouzdanja, upoznaju se sa rizičnim faktorima koji vode u ovisnost o internetu, ali i druga ovisnička ponašanja. 

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović je svim učesnicima „Kampa bez interneta“ prije povratka kući podijelio certifikate za aktivno učešće u ovom programu.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Održan koncert za djecu "Mala noćna muzika"

Sarajevska filharmonija upriličila je koncert za djecu "Mala noćna muzika" u Dječijoj ...

Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...

PRIJAVI SE! Motivacioni govor Prof. Kasima Tatića namijenjen ...

Regionalni program lokanle demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo