example

Univerzitet u Sarajevu predstavio Master plan za Kampus Univerziteta u Sarajevu

Prezentacija Master plana i osnovnih elemenata iz studije izvodljivosti za Kampus Univerziteta u Sarajevu, priređenog u saradnji sa Arup Group ltd. u okviru projekta „Urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu“, upriličena je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Tarik Zaimović, predsjednik Savjeta plana i prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, predstavio je Master plan Kampusa Univerziteta u Sarajevu ministru za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Pavlu Krstiću, načelniku Općine Novo Sarajevo dr. Hasanu Tanoviću, predstavnicima Zavoda za planiranje razvoja KS i nadležnih općinskih službi. Sastanku su prisustvovali i članovi Savjeta plana: rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Denis Zvizdić, prof. dr. Samir Dolarević, prof. dr. Izet Bijelonja, prof. dr. Adnan Pašić i Lejla Hajro, direktorica Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa, te predsjednik Upravnog odbora Univerziteta dr. Murat Ramadanović i članovi Upravnog odbora.

Implementacija Master plana doprinijet će poboljšanju javnog pristupa raznim sadržajima i objektima, uključujući mjere koje će povećati urbanu otpornost, čime će se ostvariti pozitivni efekti i na druge dijelove grada. Ovaj projekt će ne samo unaprijediti kvalitetu visokog obrazovanja u Sarajevu, već će također služiti kao primjer urbanog planiranja i razvoja koji će služiti kao inspiracija i drugim gradovima u regiji.

Zaključak sastanka je da će Univerzitet u Sarajevu uputiti inicijativu za proglašenje Kampusa područjem od značaja za Kanton Sarajevo. Također, u narednom periodu će uslijediti prezentacija Master plana za Kampus Vladi Kantona Sarajevo i Skupštini Kantona Sarajevo.

Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajeva između Vlade Kantona Sarajevo, općine Novo Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu potpisan je 2022. godine. Projekat, koji će u konačnici omogućiti prostornu integraciju različitih obrazovnih i naučno-istraživačkih jedinica Univerziteta u Sarajevu u jedan ujedinjen savremen kampus, finansira Evropska investicijska banka (EIB) u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD).

Današnji događaj predstavlja važan korak prema modernizaciji obrazovnog sistema i poboljšanju urbanih područja, stvarajući prostor za intelektualni rast, inovacije i društveni napredak


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Ambulanta Vraca počela pružati usluge za 1850 pacijenata ovog ...

Ambulanta porodične medicine Vraca otvorila je svoja vrata za pacijente ovog mjesnog područja. ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo