example

Održan završni koncert u sklopu projekta "Kroz sokake tradicije"

U subotu 23. septembra 2023. godine, održan je finalni koncert u sklopu projekta “Kroz sokake tradicije”. U organizaciji kulturno-umjetničkog društva “Lola”, koncert je održan u glavnoj sali Dječije kuće Novo Sarajevo. 

Projekat se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Novo Sarajevo, a u organizaciji kulturno-umjetničkog društva “Lola”. Program je otvorio pripremni folklorni ansambl predstavljanjem nove igre, “Pođi kolo, pođi bolje”, koja je nastala u sklopu projekta. Ovaj ansambl je izveo dvije koreografije, druga je pod nazivom “Igre sa Vlašića”. 

Pored pripremnog, također je izveden dio repertoara reprezentativnog A ansambla, koreografije “Ozrenski vez”, “Lindžo”, “Varoške igre iz Bosne” i “Imljani”. Ovim repertoarom uključene su igre iz cijele Bosne i Hercegovine, te je na prigodan način

predstavljeno bogatstvo naše kulture i tradicije. Publika je imala priliku prisustvovati izvedbi “Zuhrinog kola” narodnog orkestra pod rukovodstvom Raifa Čišića. Vokalna solistica Ajna Ganić je izvedbom sevdalinke “Jutros mi je ruža procvjetala” uspjela doprinijeti cilju ovog koncerta i dodatno uljepšati atmosferu tradicionalnog.

Za kraj, simbolično je izvedena pjesma “Pjevat ćemo šta nam srce zna”, u pratnji Ajne i svih učesnika ovog koncerta. Učešće u ovom koncertu je uzelo preko 60 učesnika, od toga 30 mladih ljudi, polaznika folklorne grupe nastale u ovom projektu. 

Završni koncert je upotpunio svoj cilj očuvanja vrijednosti tradicije i kulturno obogatio kako učesnike ovog projekta, tako i svoje posjetitelje. 

Cilj ReLOaD2 projekta je jačanje partnerstava lokalnih vlasti i civilnog društva na Zapadnom Balkanu širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta Jedinica Lokalne Samouprave (JLS), te većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nove mašine za održavanje parketa u dvorani Goran Čengić

Općina Novo Sarajevo finansirala je nabavku dvije specijalizirane mašine koje će Javno ...

Svečanost povodom proslave Dana škole „Velešićki heroji“

U novosarajevskoj osnovnoj školi „Velešićki heroji“ upriličena je ...

32 godine od masakra u Ferhadiji

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je 26, a ranjeno 108 naših sugrađana koji su u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo