example

Panel diskusija: Načelnik dr. Tanović predstavio mjere Općine u projektu “Ozon”

Institut za razvoj i evropske integracije (IREI) u Sarajevu je organizirao panel diskusiju: “Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja”. Na panel diskusiji predstavljen IREI-jev projekt Ozon, u kojem učestvuje i Općina Novo Sarajevo.
 

Projekat se realizira u šest jedinica lokalne samouprave, a ključne aktivnosti su priprema analitičkog izvještaja iz oblasti komunikacije i participacije, budžeta, borbe protiv korupcije, rodne ravnopravnosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, socijalnih politika i inkluzije marginaliziranih grupa. Na osnovu izvršene procjene i urađene analize priprema se Nova programska politika koju usvajaju načelnici/gradonačelnici. Finalna komponenta je uspostava i jačanje komunikacijskih platformi kako bi građani lakše priopćili svoje probleme nadležnima, te na njih dobili blagovremene odgovore.
Šest općina i gradova koji su pristupili ovom prohektu su Bihać, Općina Centar Sarajevo, Gradiška, Općina Ilidža, Modriča i Općina Novo Sarajevo.
 

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović tokom prezentacije obrazložio je mjere koje je Općina prihvatila i koje će u narednom periodu realizirati.

Jedna od mjera je “Upravljanje odobrenim projektima primjenom naprednih softverskih rješenja” o kojoj je Općinski načelnik upoznao učesnike Panela, a predstavlja set aktivnosti koje Općina Novo Sarajevo provodi kako bi se izradilo softwersko rješenje koje će omogućiti efikasnije praćenje realizacije projekata.

Načelnik, dr. Tanović, pojasnio je i ostale mjere, “Zajedničko djelovanje općine, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i KJKP Park i Rad”, kako bi se unaprijedila komunalna čistoća na području Općine Novo Sarajevo.

Zatim “Stanovi za život u zajednici korisnika Doma Bjelave” je mjera kojoj je Općina Novo Sarajeva pristupila aktivno. Naime, Dom za djecu bez roditeljskog staranja – Dom Bjelave prolazi transformaciju čiji je cilj izvođenje djece iz domskog tipa smještaja u alternativni oblik brige gdje djeca žive u zajednicama sa porodičnim okruženjem. U cilju podrške navedenoj transformaciji Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je u novembru 2021. godine Odluku o davanju stana na privremeno korištenje bez naknade KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Sarajevo iz fonda nacionalizovanih stanova. Svrha dodjele stana na privremeno korištenje bez naknade Domu Bjelave jeste smještaj određenog broja djece bez roditeljskog staranja, za koje se ne može naći nijedan drugi adekvatan oblik brige, sa ciljem reintegracije djece u porodice i zajednice.

Na kraju Panela Općinski načelnik dr. Hasan Tanović predstavio je i najvažniji strateški projekat Općine Novo Sarajevo “Park-šuma Hum”. U skladu sa važećom planskom dokumentacijom, planirana je izgradnja sportsko-rekreacione zone “Park-šuma Hum” u Sarajevu, koja bi trebala predstavljati jedinstvenu zelenu površinu nadomak gradu, te za građane kao i posjetioce Sarajeva može imati izuzetnu prirodnu i kulturološku vrijednost.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo