example

Općina Novo Sarajevo prva Općina koja će koristiti službena vozila na električni pogon

Općina Novo Sarajevo prva je u Bosni i Hercegovini koja će službena vozila zamijeniti vozilima na električni pogon. Nakon što je, kao društveno odgovorna lokalna zajednica poduzela niz aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju emisije ugljičnog dioksida, Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti. 

Danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja prvog električnog vozila za potrebe Općine Novo Sarajevo. Ugovorom sa firmom Porsche Leasing d.o.o. Sarajevo, koji je nakon provedenog postupka javne nabavke izabran kao najpovoljniji ponuđač, definisano je pružanje usluga iznajmljivanja putničkog motornog vozila Volkswagen ID.4, putem operativnog lizinga. 

Općina Novo Sarajevo prethodno je donacijom firme „Porsche Inter Auto“ instalirala javnu električnu punionicu za  električna vozila u ulici Vilsonovo šetalište, u blizini zgrade Općine. Na ovaj način Općina Novo Sarajevo je svojim sugrađanima omogućila punjenje električnih vozila na propisanim punjačima, a sve u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica u zraku. 

  • Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju. Također, intenzivno radimo na zaštiti zelenih površina kroz projekat “Park-šuma Hum” koja će postati nova pluća grada. Gradimo sportsko-rekreacione zone, a prioritet je izgradnja Sportsko-rekreativnog centra „Vinko Šamarlić“. Intenzivno radimo na instaliranju električnih punjača za besplatno punjenje vozila na teritoriji Općine. Izradili smo projekat i blizu smo realizacije postavljanja solarnih panela na dvoranu “Goran Čengić”. Nabavili smo prečiščivaće zraka za sve učionice u osnovnim školama u Novom Sarajevu, a projekat nastavljamo nabavkom prečiščivaća za sve srednje škole i vrtiće do jeseni – naglasio je načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović, te dodao: 
  • Čuvamo zelene površine u gradskoj jezgri – u okviru projekta izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena je prva faza radova. Sada slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu. Radimo u smjeru totalne obustave saobraćaja kroz Vilsonovo šetalište. U toku je izrada tehničke dokumentacije i izrada projekta za prelazak kotlovnice u zgradi Općine sa lož ulja na prirodni gas. Također, u toku je projektovanje pametne rasvjete koja će štediti energiju.  

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik dr. Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.  

  • Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vandrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja – kazao je načelnik dr. Tanović.  

Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog – poručio je Tanović 

Direktor Porsche BH doo, Senad Olovčić, naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40% zagađenja. 

– Pored razvoja infrastrukure mreže punionica, gdje se  Općina Novo Sarajevo pokazala veoma brzom i efikasnom te obezbijedila besplatno punjenje automobila vlasnicima električnih automobila, sada imamo i konkretan primjer dobre prakse u kome javna služba i koristi električno vozilo i na taj način šalje pozitivnu poruku o značajnoj uštedi, smanjenju zagađenja i buke koja dolazi iz transporta – naglasio je Olovčić. 

Brand manager u kompaniji Porsche BH, Haris Muratović pojasnio je da je Automobil VW ID4, koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo, veoma štedljiv, te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja, godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM.  Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisije C02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije – kazao je Muratović.  

Kada je u pitanju zaštita okoliša, bitno je skrenuti pažnju na posljednje istraživanje Boston Collegea u SAD-u koje govori da je smrtnost usljed otrovnog zraka i hemikalija porasla za 66 posto od 2000. godine, a potaknuta je povećanim sagorijevanjem fosilnih goriva, porastom broja stanovništva i neplaniranom urbanizacijom. 

Zagađeni zrak i voda godišnje ubiju devet miliona ljudi, pokazalo je ovo istraživanje, što znači da su ta zagađenja odgovorna za svaki šesti smrtni slučaj na Zemlji. 

Zagađenje je još uvijek najveća egzistencijalna prijetnja ljudskom i planetarnom zdravlju. 

Istraživači su izračunali kako ekonomski trošak smrtnih slučajeva zbog zagađenja iznosi 4,6 milijarde dolara, što je oko devet miliona dolara po minuti. 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
OTVOREN OMLADINSKI FILM FESTIVAL – OFF

Ljetni mjeseci u Novom Sarajevu rezervisani su uvijek za dobre filmove i festivale. Nakon Street ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo