example

Enaida Alispahić s Down sindromom svoje prvo radno iskustvo ostvaruje u Općini Novo Sarajevo

Uprkos drugačijim shvatanjima društva, osobe rođene s Down sindromom su sposobne obavljati razne poslove kako bi se efikasnije integrisale u društvo. Dokaz tome su i dvoje mladih ljudi angažovanih kao volonteri Ujedinjenih nacija u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). 

Zapošljavanje osoba s Down sindromom se vrlo rijetko ili gotovo nikako dešava u Bosni i Hercegovini. Nevladine organizacije procjenjuju da u BiH živi nešto više od hiljadu osoba s Down sindormom, dok ih je stalno zaposleno tek troje do četvero. 

ReLOaD2 koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), pružio je priliku mladim osobama s poteškoćama da steknu svoje prvo radno iskustvo. Među njima je i Enaida Alispahić, koja je angažovana nekoliko mjeseci kasnije u Službi za upravljanje lokalnim razvojem Općine Novo Sarajevo.

21-godišnja Enaida kaže da je uvijek voljela raditi bilo da su to kućni poslovi, školske ili neke druge obaveze sve je prihvatala sa radošću. Tako i sada dočekuje novi radni dan.

U Službi za upravljanje lokalnim razvojem u Općini Novo Sarajevo angažovana je na administrativnim poslovima koji podrazumijevaju arhiviranje, pripremanje i skeniranje dokumentacije, te protokolisanje pristiglih projekata kroz javne pozive i slično.

“Super mi je ovdje. Mogu svašta da radim, pišem, kucam i baš mi je lijepo. Dolazim ujutru sa mamom. Sve uradim i imam petice za rad. Kad nešto ne znam, onda pitam kako da uradim”, kazala je Enaida.

Kancelariju dijeli sa stažistkinjom Azrom Džihanić koja je ujedno i njena mentorica. Džihanić kaže da je svakodnevna podrška u radu izuzetno značajna za Enaidu kako bi stekla samostalnost i lakše se integrisala u poslovno okruženje.

“Ona je vrijedna i priskočit će u pomoć kada nešto treba i izuzetno je posvećena da završi svaki zadatak. Do sada je radila na protokolu za projekte koji su odobreni po općinskim javnim pozivima i to je besprijekorno uradila. Pored toga ako nešto treba odnijeti u drugu službu, Enida to bez problema odradi”, rekla je Džihanić. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović izrazio je veliko zadovoljstvo što je Općina ove godine kroz projekat ReLOaD2 dobila mogućnost angažovanja jedne mlade osobe sa poteškoćama u razvoju koja će svoje prvo radno iskustvo steći u ovoj lokalnoj zajednici. 

„Enaida Alispahić je divna mlada osoba koja se jako brzo uklopila u svoje radno okruženje. Poželjeli smo joj srdačnu dobrodošlicu u Općinu, a Služba za upravljanje lokalnim razvojem je pravo mjesto gdje će se kroz različite aktivnosti, a uz podršku mladih i kreativnih kolega upoznati sa administrativnim poslovima, kao i projektima koje Općina provodi. Ona je pravi primjer da osobe sa Downovim sindromom imaju veliki potencijal i da se kao takve mogu i trebaju integrisati u naše društvo. Općina Novo Sarajevo kao društveno-odgovorna lokalna zajednica nastavit će davati punu podršku u njihovom daljem usavršavanju i radnom angažovanju“, istakao je načelnik dr. Tanović.

Enaidina majka Fatima Peljto kaže da ju je obradovao poziv Općine Novo Sarajevo za angažman njene kćerke. Dodaje da bi državne institucije i druge organizacije trebale slijediti primjer inkluzivnog stažiranja koje uz finansijsku podršku Evropske unije, UNDP promoviše u okviru ReLOaD2 projekta.

“Zaista mi je drago da Enaida radi i razvija radnu naviku, a naročito jer je okružena iskusnim obrazovanim ljudima. Ona je kroz djetinjstvo i školovanje uvijek bila vrijedna, istrajna i uporna osoba. Bilo šta da radi, uvijek tome pristupa temeljito i posao odradi bez greške, a ja znam da ona zna i može mnogo toga uraditi”, kazala je Peljto.

Ona dodaje da je njena kćerka uvijek imala empatičnu sposobnost povezavanja s različitim ljudima, te stoga primjećuje da joj prija i novo radno okruženje.  

Međutim, dok Enaida optimistično posmatra svijet, njena majka kaže da je kroz život često bila izložena predrasudama zajednice od kojih je porodica nastojala štititi.

“Enaida voli ljude, voli da se druži i s njom nismo imali nikakvih problema. Međutim, mnogo je izazova koje smo morali prevazići i razočarenja koja smo trpjeli zbog vrlo raširene stigmatizacije osoba s Down sindromom”, rekla je Peljto.

Iako su u društvu prisutni sumnjičavi glasovi i skepticizam o sposobnostima osoba s Down sindromom, Enidin vedri duh i odlučnost nikada nisu obeshrabrili.

U cilju što efikasnije integracije osoba s poteškoćama u razvoju, te promocije inkluzivnosti i različitosti, ReLOaD2 je do sada osigurao stažiranje za četiri osobe s poteškoćama, kao i još 18 mladih u gradovima i općinama/opštinama širom BiH.

Tekst preuzet sa stranice UNDP BiH 
 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo