example

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Općina Novo Sarajevo nastavlja biti lider u pružanju podrške u oblasti obrazovanja!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja Homework Hub je organizovao Okrugli stol “Quo Vadis, Academia?”, u formi javno-konsultativne diskusije sa svim obrazovnim akterima. Na okruglom stolu panelisti su bili predstavnici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, zatim predstavnici osnovnih, srednjih i visokoškolskih obrazovnih institucija, Općine Novo Sarajevo, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, te Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine.

✔Za podršku u oblasti obrazovanju Općina Novo Sarajevo ove godine planirala je 1.471.000 KM, a što podrazumijeva, između ostalog: organizovanje besplatnih zimskih aktivnosti za učenike novosarajevskih osnovnih škola, poput besplatne škole alpskog i nordijskog skijanja, te besplatnu školu klizanja i korištenje klizališta dva mjeseca u okviru „Dječije čarolije“ na Vilsonovom šetalištu.

I ove godine učenicima slabijeg materijalog stanja će biti obezbijeđene besplatne školske užine, kao i sufinasiranje troškova nabavke školskog pribora za učenike koji imaju pravo na dodatak za djecu, a kao i do sada nastavljamo finansirati prevoz djece sa mjesnog područja Pofalići, Gornji Kovačići, Vraca i Hrasno Brdo, kao i prevoz djece predškolskog i školskog uzrasta sa problemima u kretanju.

Prvačići će ponovo dobiti školske ruksake sa potrebnim priborom i udžbenicima, kao i paketiće zdrave hrane povodom Dana dječije nedjelje, dok će svim mališanima iz novosarajevskih vrtića biti podijeljeni novogodišnji paketići.

Nastavit će se i na obogaćivanju školskih biblioteka nabavkom lektira u skladu sa izraženim potrebama škola.

U 2024. godini Općina Novo Sarajevo će finansirati odlazak na ekskurziju za učenike slabijeg imovinskog stanja, tako da nijedan učenik neće biti uskraćen za najljepše trenutke pred kraj osnovnog školovanja.

Općina izdvaja značajna sredstva za investiciono ulaganje i nabavku opreme za osnovne škole u Novom Sarajevu, a za te namjene je ove godine planirano 125.000 KM. Nastavit će se i opremanje prvog asistivnog kabineta u Kantonu Sarajevo za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u okviru Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje za šta je planirano 30.000 KM.

Već treću godinu zaredom prva smo Općina u Kantonu Sarajevo, a i šire po broju dodijeljenih stipendija za učenike i studente, a samo za školsku/akademsku 2022/2023. godinu dodijeljeno 985 stipendija.

Prethodne godine je, iako nije direktna nadležnost Općine, akcenat bio stavljen na investiciona ulaganja u odgojno – obrazovne institucije, pa su tako u toku aktivnosti na rekonstrukciji tri devastirana vrtića na području Novog Sarajeva i to Kolibri, Narcis i Ciciban u kojem će biti uspostavljen prvi Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju u saradnji sa udruženjem „Dajte nam šansu“.

U toku je realizacija projekta sanacije vanjskih terena novosarajevskih škola, a radovi na adaptaciji igrališta su prošle godine okončani u OŠ Malta, OŠ Grbavica I, Trećoj gimnaziji, te Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije.

Izvršeno je i energetsko utopljavanje objekta Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, dok je adaptiran i postojeći objekat OŠ Pofalići, a u toku su aktivnosti i na izgradnji novog objekta ove osnovne škole.

✔Za investicijska ulaganja u odgojno – obrazovne objekte 2024. godine planirano je više od 1.225.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je prva lokalna zajednica u BiH koja je 2023. godine uvela Budžet za mlade kao poseban budžetski program u kojem su na transparentan način prikazane sve budžetske pozicije koje se odnose na pružanje podrške mladima, a za ove namjene u Budžetu za 2024. godinu planirano je 618.000 KM.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Civilna zaštita Općine poduzela hitne mjere na klizištu u ...

Operativni centar Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo jučer je zaprimio dojavu ...

Radionice o dobrobiti malih ptica za osnovce iz Novog Sarajeva

Općina Novo Sarajevo podržala je projekt “Mahni pticama” koje je kreiralo Udruženje ...

OIK: Ponovno brojanje glasačkih listića na sedam biračkih mjesta

Općinska izborna komisija Novo Sarajevo donijela je  Rješenje o imenovanju tima ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo