example

UNDP i Općina Novo Sarajevo provode projekat „Uključite se svi da možemo i mi“

Općina Novo Sarajevo, na osnovu učešća u Javnom pozivu, izabrana je kao jedina jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, za učešće u Programu „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH" (SDG2BIH), kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP, u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju ureda Rezidentne koordinatorice UN-a.

U skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji jedno od tematskih područja saradnje je i tehnička podrška u identifikaciji, pripremi i implementaciji projekata koji imaju za cilj da pomognu ranjivim skupinama i potpomognu im u socijalnoj inkluziji „Niko ne smije biti isključen“, te sufinansiranje projekata koji doprinose ostvarenju prioriteta iz strategija razvoja usklađenih sa Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja BiH.

S tim u vezi, danas je u Općini Novo Sarajevo potpisan Sporazum za projekat „Uključite se svi da možemo i mi“.

Ovim projektom planira se sanacija sportskog igrališta, koje zajedno koriste dvije specijalizovane škole koje pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju - Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, te adaptacija i opremanje dvije radionice u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

U cilju omogućavanja kvalitetnog radnog osposobljavanja, te pripreme za aktivno učešće na tržištu rada i (samo)zapošljavanje, te jačanja socijalne uključenosti djece s poteškoćama u razvoju, projektom je planirano adekvatno opremanje dvije prostorije za izvođenje praktične nastave za tražena zanimanja na lokalnom tržištu rada (molersko-farbarska i knjigovezačko-kreativna reklamno-grafičarska radionica) u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, te uspostva multisektorske saradnje sa sektorima iz oblasti lokalne uprave, socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, te privatnim/privrednim sektorom. 

S obzirom da obje škole koriste jedno, zajedničko, neuslovno igralište, neprilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju, projektom je predviđena sanacija i namjensko prilagođavanje istog djeci sa poteškoćama u razvoju, u cilju obezbjeđenja kvalitetnog boravka na otvorenome, fizičke aktivnost, poboljšanja produktivnosti, te socijalne inkluzije.

Vrijednost Sporazuma sa UNDP-jem je 102.178,44 KM od čega UNDP daje sredstva u iznosu od 62.300 KM, a Općina je za potrebe sufinansiranja ovog projekta obezbjedila sredstva u Budžetu za 2024. godinu.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Učesnici 13. Međunarodnog dječijeg festivala folklora u posjeti ...

Predstavnici pet zemalja, učesnika 13. Međunarodnog dječijeg festivala folklora posjetili su ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo