example

Održana Svečana akademija povodom Reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići

U Međunarodnom centru za djecu  i omladinu Novo Sarajevo održana je Svečana akademija povodom obilježavanja 19. marta – Dana reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Plan je bio, "presijeći" Sarajevo na dvije polovine i potom zauzeti grad.

Ova ideja, srećom, nije uspjela zahvaljujući upornosti, hrabrosti i borbi naših građana, pripadnika Armije RBiH, ali i civila.

Tim povodom, prisutnim gostima, predstavnicima mjesnih zajednica reintegrisanog područja, te građanima obratili su se predsjednik Organizacionog odbora Aziz Pamuk, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Danijela Šahat, te Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

- U periodu od 1992. do 1995. godine tokom opsade Sarajeva samo na grbavici je ubijeno ili nestalo 236 osoba, od čega je 65 žena. Od ovog broja, 186 ubijenih žrtava je ekshumirano, identificirano i dostojno sahranjeno, dok se za 50 njih još uvijek traga, istakao je to u svom obraćanju Aziz Pamuk predsjednik Organizacionog odbora, te dodao da su svi ubijeni i nestali bili civili i nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji, te je ubistvo ovih lica strogo zabranjeno međunarodnim konvencijama i kažnjivo po međunarodnom ratnom pravu.

Općina Novo Sarajevo ulaže napore da se posljedice rata sve manje vide u ovoj lokalnoj zajednici, a naročito na Grbavici koja je bila jedna od linija odbrane. Grbavica danas, 28 godina poslije okupacije ima fudbalski stadion, kvalitetan pomoćni stadion, Sportsku dvoranu „Goran Čengić“, Dječiju kuću i tu kino salu i pozorište, Međunarodni centar za djecu i omladinu i još mnogo toga.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović istakao je da se kroz proces reintegracije dokazalo da imamo snage da se suočimo sa prošlošću, ali i hrabrosti da stvorimo ambijent u kojem svi imaju pravo na dostojanstven život.

- Dvadeset i osam godina poslije možemo biti ponosni na sve što smo postigli, a naša zajednička predanost i solidarnost trebaju biti pokretač da i u narednim godinama nastavimo izgradnju bolje infrastrukture, da pružimo još veću podršku malim poduzetnicima, te da unaprijedimo kvalitet života za sve stanovnike ovih naselja. Reintegracija ovih naselja ima dubok i važan značaj za sve nas. To nije samo pitanje teritorijalne obnove, već i emocionalne i socijalne obnove, poručio je načelnik Tanović.

Na Svečanoj akademiji prikazan je kratki dokumentarni film „Tamo je sve što je moje“ kojeg je pripremila Općina Novo Sarajevo, ali je i najavljena premijera historijsko-sportskog dokumentarnog filma „Dolina Ćupova“ rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.

FK Željezničar i stadion Grbavica, tzv. Dolina ćupova prošli su brojne faze, od onih entuzijastičnih kada je ovaj klub nizao samo uspjehe, pa do padova poput ratnog perioda kada je ovaj stadion gorio i bio prva borbena linija tokom agresije.

Ova priča o Želji i stadionu Grbavica pretočena je dokumentarni film, autorice Lejle Zvizdić koji će premijerno biti prikazan 19. marta u Sportskoj dvorani „Goran Čengić“ u 20:00 sati.

U revijalnom dijelu programa, nastupili su učenici OŠ „Kovačići“ sa recitalom o Bosni i Hercegovini, zatim učenici Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, Luka Šćitinski – smijer truba i Anja Mehović 5. razred – smijer Klasični balet. Pjesmu „Pjesmo moja“ izveo je Hamza Mulić iz Pop Rock škole Sarajevo uz instrumentalnu pratnju Davuda Palića, Amile Đikoli i Ernada Bihorca.

Zvanični dio Svečane akademije završen je izvedbom KUD „LOLA“.

Nakon Svečane sjednice održana je i tradicionalna revijalna utakmica između FK Pofalići i FK Željezničar na pomoćnom stadionu Grbavica. 


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Ambulanta Vraca počela pružati usluge za 1850 pacijenata ovog ...

Ambulanta porodične medicine Vraca otvorila je svoja vrata za pacijente ovog mjesnog područja. ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo