example

Općina i ove godine sufinansira troškove Roditeljske kuće

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, Fikret Kubat potpisali su ugovor o sufinansiranju troškova Roditeljske kuće za ovu godinu u vrijednosti od 15.000 konvertibilnih maraka. Veoma bitno je naglasiti kako je izdvajanje novčanih sredstava prema ovom Udruženju posljednje tri godine stavljeno kao redovna stavka Budžeta. 

„Ispred Udruženja zahvaljujemo Općini Novo Sarajevo i načelniku dr. Tanoviću jer je nama ovo jedna sigurnost za naš rad, naše funkcionisanje, za sve one projekte i aktivnosti koje sprovodimo. Ovo je jedan svijetli primjer kojeg bi trebale slijediti i druge općine bez obzira na iznos“, kazao je Kubat.

Inače, Općina Novo Sarajevo pruža podršku Roditeljskoj kući s ciljem stvaranja što boljih uslova boravka djece oboljele od raka u porodičnom okruženju. Projektom Roditeljske kuće obuhvaćena su oboljela djeca i njihovi roditelji koji dolaze iz čitave Federacije BiH, a dugotrajno se liječe i borave na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu.  

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kroz projekat Roditeljske kuće pruža djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto na kojem bar na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Tokom samog liječenja, djeca i njihovi roditelji ostvaruju pravo na besplatan smještaj, osnovne životne namirnice, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, te okupacione radionice za roditelje i kreativne radionice za djecu. 

Sve usluge za korisnike su besplatne, a Općina Novo Sarajevo grantom sufinansira dio tih troškova. 

Roditeljske kuće postoje širom Evrope i u zapadnim zemljama su dio standarda u liječenju djece sa malignim oboljenjima. Prepoznavši probleme s kojima se djeca nose tokom kompleksnog i dugotrajnog liječenja, 2016. godine izgrađena je i Roditeljska kuća u Sarajevu.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Ambulanta Vraca počela pružati usluge za 1850 pacijenata ovog ...

Ambulanta porodične medicine Vraca otvorila je svoja vrata za pacijente ovog mjesnog područja. ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo