example

Podrška marginaliziranim grupama žena i drugim marginaliziranim grupama u razvoju biznisa

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE, te pet odabranih kandidata po javnom pozivu za pružanje podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa potpisali su ugovore o dodjeli grant sredstava iz Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Općina Novo Sarajevo je u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava - USAID /INSPIRE ranije potpisala Ugovor  o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Fond za ovu godinu iznosi 60.000 KM, od čega Općina Novo Sarajevo i USAID izdvajaju po 30.000 KM.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je Općina Novo Sarajevo prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je pristupila ovom programu USAID/INSPIRE u cilju podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.

- Mnogo je i drugih programa aktivnih politika zapošljavanja koje proovodi Općina, a ovo je jedan mali, ali značajan doprinos u davanju podrške ženama koje ulaze u biznis ali i drugim marginaliziranim grupama, kazao je načelnik Tanović.


Glavni cilj projekta je unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava u BiH i pružiti prilike marginaliziranim grupama za zapošljavanje i samozapošljavanje kroz razvoj njihovog biznisa, poručila je Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE.

- Ovo je nastavak naših ranijih  inicijativa gdje smo u saradnji sa 10 drugih lokalnih zajednica u BiH već podržali osnivanje 66 biznisa koji i danas uspješno posluju. Danas smo potpisali ugovore za podršku razvoju biznisa sa marginaliziranim grupama u općini Novo Sarajevo, a radi se o dugoročno nezaposlenim mladim osobama, osobama koje su pretrpjele bilo koji oblik nasilja, osobe sa poteškoćama u razvoju, osobe iz ruralnih dijelova lokalne zajednice i slično, istakla je Jalimam.


Odabranim kandidatima iz Fonda dodijelit će se grant sredstva od po 12.000 KM  na osnovu odobrenog poslovnog u sklopu Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa s područja općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Povodom 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Obilježen Dan mjesnih zajednica Pofalići I i II

Dan mjesnih zajednica “Pofalići I” i “Pofalići II” svečano je obilježen ...

Otvorena izložba „Put života“ u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba „Put života“ nastala u saradnji ove ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo