example

Općini Novo Sarajevo dodijeljena zahvalnica povodom 70. godišnjice JU Biblioteka Sarajeva

Javna ustanova „Biblioteka Sarajeva“ obilježava 75 godina rada i tim povodom je u Multimedijalnom centru Mak upriličen Dan Biblioteke.

U svom obraćanju, direktorica ove Javne ustanove Merima Lendo je kako se biblioteka od svojih početaka pa do danas transformisala u modernu kulturno-obrazovnu ustanovu.

-Danas je javna ustanova Biblioteka Sarajeva jedna od 13 ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Trenutno ima 51 zaposlena radnika, mrežu od 16 pozajmnih odjeljenja na prostoru Kantona, čitaonice, te posebne depoe za čuvanje vrijedne i raritetne građe i periodičnih publikacija. Biblioteka posjeduje vrijedne kolekcije knjiga od kojih se neke ubrajaju u spomenike kulture. Kao posebni fondovi izdvajaju se Zavičajna, Sarajevska i Spomenička zbirka, fond strane knjige, digitalizirana kolekcija i elektronske knjige, multimedijalna građa, te zbirke edukacionih sredstava za najmlađe, kazala je Lendo.

O značaju ove ustanove također su govorili kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić, prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović, te uvaženi književnik Abdulah Sidran istakavši da se cijeli svoj život druži sa fondom ove biblioteke.

Na kraju ove svečanosti direktorica Lendo je uručila najzaslužnijim pojedincima i kolektivima zahvalnice za njihov sveukupni doprinos ovoj javnoj ustanovi. Među dobitnicima ove zahvalnice je i Općina Novo Sarajevo, a zahvalnicu je preuzeo Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

Pomenutoj svečanosti prisustvovali su, između ostalih, Jasmin Ademović predsjedavajući Gradskog vijeća, vijećnica Općinskog vijeća Centar Biljana Lazarević, te Ismet Ovčina direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo