example

Pisma zahvalnosti boračkih udruženja upućena na adresu Općine Novo Sarajevo

Ideja o izgradnji Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima Novog Sarajeva traje već nekoliko godina. Međutim, nikada do sada nije došlo do konačnog dogovora između Općine Novo Sarajevo i boračkih udruženja o tome kako će spomenik izgledati i gdje će se on graditi. Brojna sporna pitanja ostala su nerješena do unazad tri godine kada su uloženi veliki napori da se ponovo pokrene priča o izgradnji Centralnog spomenika. 

Na sastanku održanom u prvoj godini mandata, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović podržao je prijedlog i ispunio želju boračkim udruženjima da se Centralni spomenik šehidima i poginulim borcima Novog Sarajeva gradi ispred zgrade Općine. 

Do sada su izrađeni projektni zadatak, idejni koncept i idejni projekat, pribavljena je urbanistička saglasnost i saglasnosti komunalnih preduzeća. Potpisan je i ugovor sa projektantom i revidentom izvedbenog projekta, a u toku je izrada investiciono-tehničke dokumentacije/izvedbenog projekta za izgradnju Centralnog spomenika.  

Spomenik će se graditi između objekta Općine Novo Sarajevo i poslovnog objekta „Robot“ i treba da bude trajno prostorno rješenje koje će podsjećati na historijsku i moralnu važnost Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. 

Koordinacija boračkih udruženja Novo Sarajevo kontinuirano učestvuje u stvaranju ideje i realizaciji ovog projekta značajnog za Općinu Novo Sarajevo i cijeli grad. 

Boračka udruženja su svoju zahvalnost za trud i dosadašnje napore da ovaj projekat ugleda svjetlo dana, uputila i zvanično općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću na adresu Općine Novo Sarajevo. 

S obzirom da je ovo samo jedan od projekata Općine u cilju pružanja pomoći i podrške boračkoj populaciji i njihovim porodicama, u pismima zahvalnosti udruženja su pohvalila i druge aktivnosti. 

Već drugu godinu, Općina na istom mjestu okuplja blizu 1.000 porodica šehida i poginulih boraca kako bi u isto vrijeme svi dobili jednokratnu pomoć. Prije toga, po 100 porodica godišnje dobivalo je ovu pomoć.

Deset boračkih udruženja ima status od posebnog interesa i društvenog značaja za ovu lokalnu zajednicu. Ove godine, za podršku u provođenju redovnih aktivnosti udruženja od značaja data su sredstva u iznosu do 80.000 KM.

Pored toga, Općina izdvaja finansira i projekte boračkih udruženja u cilju njegovanja kulture sjećanja na odbrambeno - oslobodilački rat 92-95 putem Javnog poziva i LOD metodologije.

Samo ove godine, u Budžetu Općine Novo Sarajevo za Program podrške boračkoj populaciji izdvojeno je 1.375.600 konvertibilnih maraka. Ova lokalna zajednica nastavit će ovim koracima i u budućnosti. 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo