example

ReLOaD2: Projekat "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika"

U proteklom periodu, Udruženje "BABY STEPS" intenzivno je radilo na provedbi projekta "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika". U sklopu navedenog projekta, Udruženje je održalo 21 radionicu u srednjim školama na području Općine Novo Sarajevo: Elektrotehničkoj školi za energetiku, Srednjoj ekonomskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Željezničkom školskom centru i Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije. 

Više od 440 učenika je učestvovalo na radionicama i imalo priliku da isproba naočale za simulaciju uticaja alkohola i narkotika na vid. Na taj način, učenici su, osim teoretskog upoznavanja sa uticajem alkohola i narkotika i posljedicama saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola i narkotika, imali priliku da putem simulacije naočalama, iskuse smanjenu opreznost, usporene reakcije, zbunjenost i druge efekte koji se javljaju pod njihovim uticajem. Iskustvo je bilo poučno, ali i zabavno, te smo zajedno naučili kako pod dejstvom alkohola i narkotika nismo sposobni za najjednostavnije aktivnosti kao što je hodanje po ravnoj liniji ili hvatanje loptice, a kamoli za vožnju. Ovakve edukacije su ključne za podizanje svijesti mladih o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika.    
 
U nastavku projekta, u četvrtak 27.06.2024. godine na Vilsonovom šetalištu organizovan je i događaj na otvorenom gdje su i građani imali priliku da isprobaju naočale i lično se kroz simulaciju uvjere da uz korištenje naočala ne možemo hodati po ravnoj liniji, percipirati ispravno lokaciju predmeta, kasno reagujemo, a kako bismo tek vozili u takvom stanju i sa takvim poremećajem vida? Ne smijemo zaboraviti da je uticaj na vid koji simuliraju naočale samo jedan od uticaja alkohola i narkotika na organizam čovjeka. Osjećaj lažne sigurnosti koji ohrabruje osobu da sjedne za volan u takvom stanju je velika opasnost. 
 
Prevencija je ključ smanjenja stradanja u saobraćaju, a ovakve aktivnosti direktno doprinose povećanju sigurnosti svih naših sugrađana.
 
Projekat "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika" se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, kojeg finansira Europska unija u Bosni i Hercegovini, a implementira UNDP uz podršku Općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo