example

Ozvaničeni radovi na uređenju spomen-obilježja komandantu Enveru Šehoviću i njegovim saborcima

Heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata komandant Enver Šehović i njegovi saborci Zahir i Esad Panjeta i Zlatko Kalamujić uskoro će na mjestu stradanja na brdu Žuč dobiti adekvatno spomen – obilježje kako bi se na dostojanstven način svake godine mogla odati počast ovim herojima odbrane grada i države.

Tim povodom, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor JU Fond memorijala KS Ahmed Kulanić sa saradnicima, te predstavnicima boračkih udruženja, danas su ozvaničili početak radova na održavanju i uređenju spomen  - obilježja, a ugovor o izvođenju radova potpisan je između Fonda memorijala KS i odabrane firme HMD Architects d.o.o. Sarajevo.

Navedeni projekat inicirao je Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, nakon čega su izdvojena sredstva iz Budžeta Općine u iznosu od 50.000 KM za uređenju postojećeg spomen obilježja.

Direktor Memorijalnog centra Ahmed Kulanić poručio  je da realizacija ovog projekta ima poseban značaj za očuvanje kulture sjećanja na herojsku borbu za slobodu.

- Ovo spomen-obilježje će pružiti priliku budućim generacijama da se upoznaju s herojskim djelima Envera Šehovića i njegovih saboraca. Ovo je još jedan korak u našoj misiji, u saradnji s općinom Novo Sarajevo, da očuvamo sjećanje na ljude i događaje koji su oblikovali slobodu koju danas živimo i da to uradimo onako kako su naši heroji zaista zaslužili – kazao je Kulanić.

Enver Šehović posthumno je odlikovan najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1992. godine odlikovan je Zlatnim ljiljanom. Zahir Panjeta odlikovan je odlikovanjem Zlatni ljiljan.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
FK „Željezničar“ zahvalio načelniku Tanoviću za ...

Delegacija FK „Željezničar“ predvođena direktoricom Kluba Amirom Uzunović i ...

Načelnik Tanović uručio zahvalnice članovima Štaba civilne ...

Općina Novo Sarajevo svake godine provodi niz aktivnosti na opremanju službi koje su u sistemu ...

Poduzete dodatne preventivne mjere na klizištu u ulici Reisa Fehima ...

Općina Novo Sarajevo je putem Službe civilne zaštite na osnovu preporuka Zavoda za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo