example

Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju dobili svoj prvi Dnevni centar u Sarajevu

Na području Općine Novo Sarajevo u naselju Grbavica otvoren je prvi Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo. Na mjestu Centra nekada se nalazio vrtić „Ciciban“ koji je za vrijeme rata skoro u potpunosti devastiran. Inicijator za gradnjom jednog ovakvog objekta bilo je Udruženje „Dajte nam šansu“ kojem su se u realizaciji ideje pridružili Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona, strani i privatni donatori.

Općina Novo Sarajevo sufinansirala je prvu fazu radova u iznosu od 130.000 konvertibilnih maraka. 

Nakon dvije godine i više u prilici smo da prisustvujemo otvaranju Dnevnog centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovome. Ovo je izuzetno važna i značajna stvar, te se iskreno nadam da će primjer Općine Novo Sarajevo i ovog Centra slijediti i druge općine“ rekao je načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović.  

Objekat veličine oko 430 kvadratnih metara pružat će usluge djeci od predškolskog uzrasta do 18 godina starosti, s posebnim fokusom na cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku. Za to vrijeme, roditelji djece s poteškoćama u razvoju moći će potražiti posao jer do sada su jedino mogli brinuti o svojoj djeci. Ovo je šansa za 30 porodica da konačno počnu živjeti život dostojan čovjeka. 

Ovo je prvi objekat u regiji sa green certifikatom čime su zadovoljeni evropski standardi. Nosit će ime Denis po preminulom sinu osnivačice i direktorice Udruženja „Dajte nam šansu“, Ines Kavalec. 

Pitate me koliko je važno imati ovakav Centar? Odgovorit ću vam da je važno koliko i bilo kojem najtežem bolesniku da ima lijek. Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju dođe doslovno kao lijek i to za onu kategoriju djece koja imaju kombinovane smetnje, kojoj doslovno život zavisi od njihovih roditelja“ riječi su Ines Kavalec

Stari podaci govore kako je 2010. godine bilo registrovano 1004 djece i odraslih kojima su potrebne usluge Centra ovakvog tipa. Ta brojka danas je nažalost utrostručena. Kavalec je mišljenja kako po jedan Centar treba svakoj općini, što govori u prilog tome da je naša lokalna zajednica svijetli primjer kojeg se nadamo slijedit će i drugi. 


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
FK „Željezničar“ zahvalio načelniku Tanoviću za ...

Delegacija FK „Željezničar“ predvođena direktoricom Kluba Amirom Uzunović i ...

Načelnik Tanović uručio zahvalnice članovima Štaba civilne ...

Općina Novo Sarajevo svake godine provodi niz aktivnosti na opremanju službi koje su u sistemu ...

Poduzete dodatne preventivne mjere na klizištu u ulici Reisa Fehima ...

Općina Novo Sarajevo je putem Službe civilne zaštite na osnovu preporuka Zavoda za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo