example

Načelnik Tanović uručio zahvalnice članovima Štaba civilne zaštite

Općina Novo Sarajevo svake godine provodi niz aktivnosti na opremanju službi koje su u sistemu zaštite i spašavanja. Specijalizirane jedinice namijenjene su za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života i zdravlja ljudi i materijalnih dobara kao posljedica vremenskih nepogoda u ovoj lokalnoj zajednici i šire. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo i komandant Štaba civilne zaštite dr. Hasan Tanović na posljednjoj sjednici Štaba zahvalio se svim članovima na predanom radu i angažmanu tokom njegovog mandata, imajući u vidu da je Civilna zaštita Općine Novo Sarajevo stasala u predvodnicu u oblasti civilne zaštite na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini.

Sve dosadašnje aktivnosti koje su poduzete u ovoj oblasti u prethodne četiri godine bile su usmjerene na intenzivniju obučenost i opremljenost općinske civilne zaštite i  službi za zaštitu i spašavanje. Već tradicionalno, svake godine se provodi značajan broj  praktičnih i terenskih vježbi spašavanja sa visina, iz vode, od požara, te vježbe evakuacije u školama i institucijama.

Pripadnici službi zaštite i spašavanja svoje znanje, iskustvo i obučenost iskazali su u više navrata, a posebno nakon posljednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio Tursku, zatim za vrijeme pandemije Corona virusa, te posljednjih požara i poplava u Kantonu Sarajevu, ali i nedavno u Jablanici.

S tim uvezi, općinski načelnik dr. Tanović uručio je zahvalnice Gorskoj službi spašavanja – stanica Sarajevo, Vatrogasnom društvu „Novo Sarajevo 1934“, Domu zdravlja Novo Sarajevo, Crvenom križu Novo Sarajevo, Klubu radioamatera, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, te Policijskoj upravi Novo Sarajevo.

U cilju što bolje opremljenosti jedinica i njihovog efikasnog djelovanja Općina Novo Sarajevo za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS  nabavila vozilo - kardiomobil. Riječ je o vozilu sa najsavremenijom medicinskom opremom namijenjenom za spašavanje ljudskih života, ne samo građana općine Novo Sarajevo nego i svih građana u Kantonu Sarajevo. Za ove namjene Općina je putem Službe civilne zaštite izdvojila sredstva u iznosu od 250.000 KM.

U cilju poboljšanja operativnosti rada pripadnika policije na području ove lokalne zajednice, Općina je putem Civilne zaštite nabavila dva putnička vozila za Policijsku upravu Novo Sarajevo, a riječ je vozilima VW POLO i VW CADDY KOMBI 2.0 TDI, za šta je izdvojeno blizu 98.000 KM.  

Službi za zaštitu i spašavanje od požara i vatrogastva organizovana u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Novo Sarajevo 1934“ dodijeljeno je također općinsko terensko vozilo marke - Nissan Pathfinder.

Pripadnici Gorske službe spašavanja stanica - Sarajevo rade zahtjevan, ali prije svega human posao, a tim u vezi na inicijativu Općinskog vijeća Novo Sarajevo je 2021. godine GSS Sarajevo dodijeljeno je  općinsko terensko vozilo marke - Nissan Navara na korištenje, a Štab civilne zaštite je osnažio svoje materijalno tehničke kapacitete nabavkom novog terenca.

Novo vozilo marke  VW AMAROK koristi se za efikasno vršenje redovnih zadataka Službe i Štaba civilne zaštite, a naročito kada je u pitanju obilazak padinskih mjesnih zajednica gdje su u toku radovi na sanaciji klizišta, te rekonstrukciji i izgradnji kanalizacione i vodovodne mreže i slično. U slučaju nastanka eventualne prirodne i druge nesreće, Štab civilne zaštite određuje prioritete o načinu korištenja ovog vozila, čijom nabavkom se rad Službe za civilnu zaštitu podiže na viši nivo. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je 109.000 KM.

U narednom periodu slijedi nabavka još jednog vozila za potrebe općinskih struktura civilne zaštite, a radi se o nabavci CADDY vozila koji će koristiti Općinska organizacija Crvenog križa Novo Sarajevo. S tim u vezi, sredinom ove godine potpisan je ugovor sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, koja je Odlukom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo za ove namjene izdvojila 55.000 KM.

Crvenom križu Novo Sarajevo ranije je dodijeljen općinski kombi kako bi efikasno mogli obavljati svoje terenske aktivnosti na području ove lokalne zajednice.

Služba za civilnu zaštitu uspostavila je Geografski informacijski sistem, koji predstavlja platformu koja omogućava geografsku analizu, vizualizaciju i upravljanje prostornim podacima.

Kontinuiranim ulaganjem u opremljenost i obučenost svih pripadnika službi zaštite i spašavanja, Civilna zaštita Općina Novo Sarajevo prednjači u Kantonu Sarajevo.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
FK „Željezničar“ zahvalio načelniku Tanoviću za ...

Delegacija FK „Željezničar“ predvođena direktoricom Kluba Amirom Uzunović i ...

Načelnik Tanović uručio zahvalnice članovima Štaba civilne ...

Općina Novo Sarajevo svake godine provodi niz aktivnosti na opremanju službi koje su u sistemu ...

Poduzete dodatne preventivne mjere na klizištu u ulici Reisa Fehima ...

Općina Novo Sarajevo je putem Službe civilne zaštite na osnovu preporuka Zavoda za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo