example

Sanacija i monitoring klizišta na području općine Novo Sarajevo

Nedavne katastrofalne poplave, bujice i klizišta u našoj državi postakle su nas da rezimiramo poduzete aktivnosti na sanaciji i monitoringu klizišta na području općine Novo Sarajevo.

 U protekle četiri godine poduzete su brojne aktivnosti iz ove oblasti, a izrađen je i Integralni plan sanacije klizišta za period od 10 godina u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Tokom izrade Integralnog plana na području Novog Sarajeva identificirano je 108 klizišta, na osnovu kojeg je izrađena tabela sa listom prioriteta za sanaciju istih.

U cilju stvaranja uslova za realizaciju jednog od najvećih projekta Park šuma Hum, na ovom lokalitetu trenutno je  izvedeno 90 % radova na sanaciji klizišta K4. U okviru ovog projekta planirana je sanacija klizišta u dvije faze, gdje prva faza obuhvata izgradnju drenažnog sistema a druga faza uređenje Humskog potoka. Nakon završenih radova pokrenut će se postupak za vršenje monitoringa saniranog klizišta K4 za šta je izrađena projektna dokumentacija.

U toku su radovi i na sanaciji klizišta na mikrolokaciji u Novopazarskoj ulici do broja 125, a završetak radova se očekuje u narednom periodu.

Ugovoreni su radovi na sanaciji klizišta u ulici Muhameda efendije Pandže do brojeva 115, 117, 137, 139 i 163  MZ Gornji Velešići, te se u narednom periodu očekuje početak radova na sanaciji.

Općina Novo Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju i planira provesti postupak javne nabavke za odabir izvođača radova na sanaciji sljedećih klizišta:

klizišta K3, K4, K5, K6, i K7 u Velešićima (RP Vlešići)
dva klizišta na brdu Hum na padini prema groblju „Bare“, a za realizaciju ovog projekta potpisan je sporazum o međusobnoj saradnji između KUCZ, zavoda za Izgradnju KS i Općine Novo Sarajevo.
klizišta K3, K4 i K5 prema RP Vraca
dva klizišta na brdu Obad, klizišta koja zadiru u groblje „Obad“
za tri evidentirana klizišta u Ohridskoj ulici izrađen je projektni zadatak za izradu projektne dokumentacije, te je u pripremi javna nabavka za izbor projektanta za izradu projekata sanacije i monitoringa.


Vrši se monitoring nekoliko klizišta na području općine Novo Sarajevo koje će nakon provedenog monitoringa dobiti drugačiji status u prostorno planskoj dokumentaciji što u konačnici stvara mogućnosti daljeg razvoja općine. Klizišta na kojima se vrši monitoring su:

-za klizišta na lokalitetu brda Hum K1 i K2, te klizište K9.
za klizište u Novopazarskoj ulici do broja 93b


Izrađena je projektan dokumentacija za vršenje monitoringa 20 evidentiranih klizišta koja su ranije sanirana. Pored saniranih klizišta Integralnim planom sanacije ocijenjeno je da je određeni broj evidentiranih klizišta neaktivno, umireno ili samo uslovno stabilan teren te su i ona uključena u projektnu dokumentaciju za vršenje monitoringa a sve u cilju promjene statusa evidentiranih klizišta u prostorno planskoj dokumentaciji.

Aktivnosti ove lokalne zajednice prepoznate su i od strane predstavnika Svjetske banke pa je ova Općina bila učesnik konferencije „Climate-resilient cities“ koju je organizovala Svjetska banka gdje je Novo Sarajevo pozvano kao pozitivan primjer i lider u sistematskom rješavanju klizišta.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Muzika kao moćan alat za jačanje osjećaja zajedništva i radosti

Počeo je projekat „Muzika bez godina“ u Centru za zdravo starenje Novo ...

Sanacija i monitoring klizišta na području općine Novo Sarajevo

Nedavne katastrofalne poplave, bujice i klizišta u našoj državi postakle su nas da ...

Poduzete dodatne preventivne mjere na klizištu u ulici Reisa Fehima ...

Općina Novo Sarajevo je putem Službe civilne zaštite na osnovu preporuka Zavoda za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo