example

U Memorijalnom centru Trg heroja otvorena izložba “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo – 5. april i 16. maj 1992. godine”

U Memorijalnom centru Trg heroja upriličeno je otvaranje memorijalne postavke na temu “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine” u pripremi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Otvaranju današnje izložbe prisustvovao je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, predstavnici boračkih udruženja, pripadnici Odreda “Hrasno brdo”, te učenici osmih razreda OŠ “Hrasno”.

U svom obraćanju, načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo podržava ove i slične projekte kako boračkih udruženja, tako i Historijskog muzeja BiH sa ciljem da se kultura sjećanja vrati u institucije, a najkompetentnija institucija koja će obraditi sve podatke i ratne činjenice je Historijski muzej BiH.

– Svi mi učesnici rata u periodu 1992-1995. godina imamo svoje lično i emotivno poimanje svih dešavanja koja su se zbivala na ovim prostorima u to vrijeme, ali je jako važno da imamo jednu krovnu instituciju koja će sva ta sjećanja i dokumente sakupiti i od njih napraviti jednu priču koja će biti dovoljno jasna za nove generacije koje dolaze i koje nisu, na sreću imale priliku takve stvari iskusiti na vlastitoj koži. Značajno je da svi znaju i osjete šta su sve naši građani, roditelji, članovi porodica, prijatelji prošli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa željom da se više nikada ista ne ponove, istakao je načelnik Tanović.

Memorijalna postavka realizovana je u okviru projekta iz istraživačko – muzeološke domene kojeg je podržala Općina Novo Sarajevo u okviru obilježavanja značajnih datuma Općine, a implementirao Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu složenost i ozbiljnost projekta isti se realizovao u dvije faze, od kojih je prva faza je predstavljala istraživački dio historičara, kustosa, prikupljanje građe, mapiranja, digitalizacije građe i slično, dok je druga faza predstavlja produkciju izložbe.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo