example

U Općini Novo Sarajevo obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Šetnjom kroz Općinu Novo Sarajevo djeca i uposlenici Predškolskog odjela „More nade“ Centar „Vladimir Nazor“, studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – odsjek Edukacija i rehabiltacija i roditelji obilježili su Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Više od 50 mališana sa roditeljima i nastavnim osobljem posjetilo je Općinu Novo Sarajevo gdje ih je dočekao Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sa saradnicima. ovom prilikom, mališani su Općinskom načelniku uručili sliku koju su sami sa svojim tarapeutima izradili kao znak pažnje i zahvalnosti za podršku i brigu koju ova lokalna zajednica pruža djeci sa potešoćama u razvoju.

U svom obraćanju direktorica Centra „Vladimir Nazor“ Maida Idrizović istakla je da ovakav vid aktivnog uključivanja djece u društvo inkluzija prema sposobnostima djece, te da djeca trebaju biti aktivni sudionici zajednice u kojoj žive, a ovo je jedinstven primjer toga.

Generalna skupština 2. april odabrala je kao Dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakteriše trijada simptoma: nedostatak socijalne interakcije, komunikacije i imaginacije. Simptomi autizma uočavaju se prije treće godine i prisutni su do kraja života. Svaki slučaj autizma je jedinstven i različit i kreće se od teških oblika poremećaja do visokofunkcionalnog autizma.

Amra Saletović, jedna od stučnjaka Centra “Vladimir Nazor” ističe da poremećaji iz spektra autizma zahtjevaju timski pristup.

– U našem Centru djeluje tim stručnjaka defektolog oligofrenolog/edukator-rehabilitator, logoped, psiholog, fizioterapeut, prof.predškolskog odgoja, asistent, socijalni radnik, pedagog, pedijatrijske sestre koji svako sa svog aspekta doprinosti realizaciji postavljenog cilja kroz Individualni plan i program. Danas se mnogo govori o inkluziji. Važno je naglasiti da ona počinje od najranije dobi. Kroz naš rad nastojimo djecu aktivno uključivati u zajednicu, približiti im aktivnosti iz svakodnevnog života i učiniti minimalno ovisnim o drugoj osobi, isakla je Saletović.

Općina Novo Sarajevo kao društveno – odgovorna lokalna zajednica, daje punu podršku djeci sa poteškoćama u razvoju kroz brojne projekte, poručio je Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

– Svake godine izdvajamo značajna sredstva za unapređenje rada  Centra „Vladimir Nazor“ od nabavke didaktičkog materijala, opremanja kabineta, kuhinje, utopljavanja zgrade, ali i otvaranja prvog asistivnog kabineta u Bosni i Hercegovini u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, a koji će svakako koristiti i djeca Centra “Vladimir Nazor”, kazao je načelnik Tanović.

Zajedničkim obilježavanjem ovog značajnog datuma pokazalo se da timskim djelovanjem treba nastaviti prepoznati potencijale djece iz spektra autizma i svako sa svog apekta raditi na poboljšanju kvalitete života osoba sa autizmom.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nove mašine za održavanje parketa u dvorani Goran Čengić

Općina Novo Sarajevo finansirala je nabavku dvije specijalizirane mašine koje će Javno ...

Svečanost povodom proslave Dana škole „Velešićki heroji“

U novosarajevskoj osnovnoj školi „Velešićki heroji“ upriličena je ...

32 godine od masakra u Ferhadiji

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je 26, a ranjeno 108 naših sugrađana koji su u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo