example

Počela prva faza radova na uređenju zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu

Povodom početka radova na izgradnji i uređenju zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za civilnu zaštitu Muhamed Memišević obišli su ovu lokaciju.

Rušenjem pet dotrajalih zgrada, te čišćenjem terena u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu započela je I faza radova na uređenju i izgradnji zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu. Navedeni projekt, koji zajedno realizuju Vlada Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i UNDP BiH odvijat će se u tri faze sa ciljem da Kampus dobije novi prostorni identitet i postane moderna urbana oaza u centru grada. Nakon prve faze čišćenja terena, koja bi trebala biti završena za 30 dana, slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina, koje uključuju multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine i urbani mobilijar.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svom obraćanju istakao je kak se ovim radovima vraća život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone u Kampusu

“ Gdje god smo putovali, optimizam su budili prizori gdje je mnogo mladih, na lijepo uređenim zelenim površinama u svojim svakodnevnim aktivnostima. I studenti UNSA i ovaj grad zaslužuju takve slike”, rekao je premijer Forto.

Sadržaji koji su predviđeni projektnim zadatkom bit će na raspolaganju studentima i profesorima Univerziteta, ali i svim građanima.

“Po prvi put započinju radovi koji su dio sistemskog pristupa i združenog napora Vlade KS, Općine Novo Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu. Moderna urbana oaza, kakvom smo je zamislili i radimo zajedno sa Evropskom investicijskom bankom, garantuje da ćemo u skoroj budućnosti oživjeti Kampus i omogućiti razmjenu ideja i kreiranje inovativnih rješenja”, istakla je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je Univerzitet u Sarajevu, nakon što je uspješno riješio pitanje vlasništva i te uspostavio Direkciju za izgradnju i održavanje Kampusa, dao novi zamah projektima razvoja ovog studentskog centra UNSA, pri čemu prije svega misli na izgradnju zgrade Univerzitetske biblioteke, ali i na ovaj projekt izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo Muhamed Memišević istakao je da kako je saradnja sa Univerzitetom u Sarajevu  počela odmah nakon što je općinski načelnik dr. Hasan Tanović preuzeo mandate, te da od tada pa sve do danas, svaki korak je bio produktivan i konkretan.

“Veliki izazov je izgradnja Univerzitetske biblioteke, koja je, nakon višegodišnjih blokada, konačno započela prošle godine. Današnji početak uređenja Kampusa je pokazatelj koliko je važno imati zajedničku viziju i saradnju na različitim nivoima vlasti”, naveo je Memišević.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo