example

Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz projekat SYSTEM

Općina Novo Sarajevo uz podršku projektnih partnera Općina Ilijaš i Krovne organizacije mladih Srbije KOMS implementira projekat SYSTEM koji se finansira iz programa prekogranične saradnje IPA CBC BiH-Srbija 2014-2020. Projekat ima za cilj da poveća mogućnost zapošljavanja mladih kroz kroz jačanje kapaciteta i poboljšanu saradnju između relevantnih aktera u oblasti poslovne podrške.

Za postizanje ovog cilja uspostavljen je mrežni mehanizam – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BiH-Srbija, koje omogućava sinergiju djelovanja aktera iz javnog, vladinog, privatnog, nevladinog i obrazovnog sektora te time kreiranje sveobuhvatnijih politika i programa prilagođenih potrebama nezaposlenih lica te trenutnih i budućih poslodavaca/poduzetnika.

Partnerstvo za zapošljavanje okuplja 10 članica iz Bosne i Hercegovine i Srbije koje su u Novembru 2021. godine potpisale Memorandum o razumijevanju: Privredna komora FBiH, Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Obrtnička komora Kantona Sarajevo, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) i Dostignuća mladih u Srbiji, uz projektne partnere Općinu Novo Sarajevo, Općinu Ilijaš i Krovnu organizaciju mladih Srbije KOMS.

Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić je istakla da ovaj memorandum značajan zato što se umrežavamo sa akterima koji se bave unapređenjem samozapošljavanja i generalno zapošljivosti u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Nezaposlenost je endemski problem, u čitavom regionu, zato je potrebno zajedničkim snagama raditi na poboljšanju položaja mladih u ovom aspektu, u tome se ogleda značaj ovog memoranduma.

„Dostignuća mladih u Srbiji čine deo globalne mreže Junior Achievement World Wide, zajedno predstavljaju najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađaju milioni učenika i učenica širom sveta. Pored toga, članica je i mreže Krovne organizacije mladih Srbije koja Dostignuća mladih u Srbiji prepoznaje kao važnu partnersku organizaciju, od koje možemo naučiti mnogo o edukaciji mladih u oblasti preduzetništva. Stoga, potpisivanje ovog memoranduma sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine za nas predstavlja važno partnerstvo u zajedničkom poduhvatu preduzetničkog obrazovanja“ izjavio je Nemanja Glavinić Menadžer za programska partnerstva, Dostignuća mladih u Srbiji.

Kao univerzitet koji od 2004. godine kontinuirano razvija studijske programe u korelaciji sa domaćim i internacionalnim tržištem rada, SSST pozdravlja priliku koju će SYSTEM projekat, kroz institucionalno umrežavanje na različitim nivoima, otvoriti za jačanje profesionalnih kompetencija mladih:

„Jasno identificirajući potrebe tržišta sa fokusom na ono što su trajne vještine koje razvijamo kod mladih ljudi ne samo kroz oficijelne studijske programe, već i specifično osmišljene aktivnosti druge vrste, stvaramo jedan sveobuhvatan, multidisciplinaran profil konkuretnog profesionalca, koji će po završetku formalnog obrazovanja, sa samopouzdanjem ulaziti na tržište rada. Ovakva vrsta poduzetničko-obrazovne akcije podrazumijeva jaku sistemsku podršku, koja će ovim projektom biti omogućena i kontinuirano osnaživana“, izjavila je prof. Belma Ramić-Brkić, koordinatorica projekta ispred Univerziteta SSST.

Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Boravak u prirodi umjesto na društvenim mrežama: Općinski ...

KJU „Porodično savjetovalište“ uz finansijsku podršku Općine Novo ...

Meditacija i joga za majku i dijete

U okviru Programa pomoći pravnim licima iz oblasti sporta "Grant za projekte udruženja za ...

Završetak radova u naselju Velešići

Završeni su radovi na zamjeni šina, pragova i asfaltiranje na putnom prelazu u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo