example

Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz projekat SYSTEM

Općina Novo Sarajevo uz podršku projektnih partnera Općina Ilijaš i Krovne organizacije mladih Srbije KOMS implementira projekat SYSTEM koji se finansira iz programa prekogranične saradnje IPA CBC BiH-Srbija 2014-2020. Projekat ima za cilj da poveća mogućnost zapošljavanja mladih kroz kroz jačanje kapaciteta i poboljšanu saradnju između relevantnih aktera u oblasti poslovne podrške.

Za postizanje ovog cilja uspostavljen je mrežni mehanizam – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BiH-Srbija, koje omogućava sinergiju djelovanja aktera iz javnog, vladinog, privatnog, nevladinog i obrazovnog sektora te time kreiranje sveobuhvatnijih politika i programa prilagođenih potrebama nezaposlenih lica te trenutnih i budućih poslodavaca/poduzetnika.

Partnerstvo za zapošljavanje okuplja 10 članica iz Bosne i Hercegovine i Srbije koje su u Novembru 2021. godine potpisale Memorandum o razumijevanju: Privredna komora FBiH, Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Obrtnička komora Kantona Sarajevo, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) i Dostignuća mladih u Srbiji, uz projektne partnere Općinu Novo Sarajevo, Općinu Ilijaš i Krovnu organizaciju mladih Srbije KOMS.

Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić je istakla da ovaj memorandum značajan zato što se umrežavamo sa akterima koji se bave unapređenjem samozapošljavanja i generalno zapošljivosti u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Nezaposlenost je endemski problem, u čitavom regionu, zato je potrebno zajedničkim snagama raditi na poboljšanju položaja mladih u ovom aspektu, u tome se ogleda značaj ovog memoranduma.

„Dostignuća mladih u Srbiji čine deo globalne mreže Junior Achievement World Wide, zajedno predstavljaju najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađaju milioni učenika i učenica širom sveta. Pored toga, članica je i mreže Krovne organizacije mladih Srbije koja Dostignuća mladih u Srbiji prepoznaje kao važnu partnersku organizaciju, od koje možemo naučiti mnogo o edukaciji mladih u oblasti preduzetništva. Stoga, potpisivanje ovog memoranduma sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine za nas predstavlja važno partnerstvo u zajedničkom poduhvatu preduzetničkog obrazovanja“ izjavio je Nemanja Glavinić Menadžer za programska partnerstva, Dostignuća mladih u Srbiji.

Kao univerzitet koji od 2004. godine kontinuirano razvija studijske programe u korelaciji sa domaćim i internacionalnim tržištem rada, SSST pozdravlja priliku koju će SYSTEM projekat, kroz institucionalno umrežavanje na različitim nivoima, otvoriti za jačanje profesionalnih kompetencija mladih:

„Jasno identificirajući potrebe tržišta sa fokusom na ono što su trajne vještine koje razvijamo kod mladih ljudi ne samo kroz oficijelne studijske programe, već i specifično osmišljene aktivnosti druge vrste, stvaramo jedan sveobuhvatan, multidisciplinaran profil konkuretnog profesionalca, koji će po završetku formalnog obrazovanja, sa samopouzdanjem ulaziti na tržište rada. Ovakva vrsta poduzetničko-obrazovne akcije podrazumijeva jaku sistemsku podršku, koja će ovim projektom biti omogućena i kontinuirano osnaživana“, izjavila je prof. Belma Ramić-Brkić, koordinatorica projekta ispred Univerziteta SSST.

Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo