example

U susret Strategiji prema mladima Općine Novo Sarajevo održan “Dijalog mladih i vlasti Općine”

Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Vijećem mladih Općine organizovala je prvi “Dijalog mladih i vlasti – u susret Strategiji prema mladima na području Općine Novo Sarajevo”, koji je održan 31. januara ove godine u Međunarodnom centru za djecu o omladinu Novo Sarajevo.

Dijalog mladih i vlasti Općine Novo Sarajevo se realizuje u saradnji i uz podršku MAKERS projekta, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Institut za razvoj mladih KULT, a predstavlja završnu aktivnost u procesu izrade Strategije prema mladima Općine Novo Sarajevo za period 2022.-2026. godina.

Radi se o modelu participativnog procesa u kojem mladi i donosioci odluka kontinuirano sarađuju i zajedno oblikuju preporuke za poboljšanje položaja mladih. Dijalog mladih i vlasti je alat koji osigurava da politike prema mladima odgovaraju na potrebe i probleme sa kojima se mladi susreću. Drugim riječima, Dijalog je prostor u kojem mladi aktivno pridonose razvoju kvalitetnih politika prema mladima na svim nivoima vlasti.

Današnjem dijalogu odazvalo se oko 30 učesnika, među kojima su bili predstavnici omladinskih nevladinih organizacija i vijećnici Općinskog vijeća, a koji su prije početka obavili testiranje na COVID 19 u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Učesnicima se, ovom prilikom obratila u ime Koordinacionog tijela pomoćnica Općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Emina Rovčanin, zatim predstavnici Vijeća mladih Općine i Instituta za razvoj mladih KULT.

Budući da načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, iz opravdanih razloga, nije mogao prisustvovati današnjem dijalogu, prisutnim učesnicima se obratio video porukom. U svom obraćanju istakao je da je prema statističkim podacima Općina Novo Sarajevo među prvim općinama u BiH sa najvećim postotkom mladih, zbog čega je jedan od prioritetnih opredjeljenja ove lokalne zajednice da Općina bude mjesto gdje će mladi moći sigurno graditi svoju budućnost.

–  Kroz kvalitetno školovanje, mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, pružanjem pomoći u stambenom zbrinjavanju, te zasnivanju porodice nastojat ćemo pomoći našim mladim sugrađanima da ostvare svoje osnovne ciljeve. Strategija prema mladima Općine Novo Sarajevo 2022-2026. godina doprinijet će efikasnijem upravljanju politike prema mladima na nivou Općine, a sadržavat će i sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno učešće u društvenoj zajednici, istakao je načelnik Tanović, te učesnicima poželio uspješan rad, kao i da iskoriste današnju priliku i daju svoje ideje i prijedloge šta se može i šta treba biti bolje u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon obraćanja organizatora, uslijedio je rad u grupama i definisanje problema. Učesnici su potom predlagali rješenja problema, te prezentirali rezultate grupnog rada.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo