example

U susret Strategiji prema mladima Općine Novo Sarajevo održan “Dijalog mladih i vlasti Općine”

Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Vijećem mladih Općine organizovala je prvi “Dijalog mladih i vlasti – u susret Strategiji prema mladima na području Općine Novo Sarajevo”, koji je održan 31. januara ove godine u Međunarodnom centru za djecu o omladinu Novo Sarajevo.

Dijalog mladih i vlasti Općine Novo Sarajevo se realizuje u saradnji i uz podršku MAKERS projekta, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Institut za razvoj mladih KULT, a predstavlja završnu aktivnost u procesu izrade Strategije prema mladima Općine Novo Sarajevo za period 2022.-2026. godina.

Radi se o modelu participativnog procesa u kojem mladi i donosioci odluka kontinuirano sarađuju i zajedno oblikuju preporuke za poboljšanje položaja mladih. Dijalog mladih i vlasti je alat koji osigurava da politike prema mladima odgovaraju na potrebe i probleme sa kojima se mladi susreću. Drugim riječima, Dijalog je prostor u kojem mladi aktivno pridonose razvoju kvalitetnih politika prema mladima na svim nivoima vlasti.

Današnjem dijalogu odazvalo se oko 30 učesnika, među kojima su bili predstavnici omladinskih nevladinih organizacija i vijećnici Općinskog vijeća, a koji su prije početka obavili testiranje na COVID 19 u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Učesnicima se, ovom prilikom obratila u ime Koordinacionog tijela pomoćnica Općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Emina Rovčanin, zatim predstavnici Vijeća mladih Općine i Instituta za razvoj mladih KULT.

Budući da načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, iz opravdanih razloga, nije mogao prisustvovati današnjem dijalogu, prisutnim učesnicima se obratio video porukom. U svom obraćanju istakao je da je prema statističkim podacima Općina Novo Sarajevo među prvim općinama u BiH sa najvećim postotkom mladih, zbog čega je jedan od prioritetnih opredjeljenja ove lokalne zajednice da Općina bude mjesto gdje će mladi moći sigurno graditi svoju budućnost.

–  Kroz kvalitetno školovanje, mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, pružanjem pomoći u stambenom zbrinjavanju, te zasnivanju porodice nastojat ćemo pomoći našim mladim sugrađanima da ostvare svoje osnovne ciljeve. Strategija prema mladima Općine Novo Sarajevo 2022-2026. godina doprinijet će efikasnijem upravljanju politike prema mladima na nivou Općine, a sadržavat će i sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno učešće u društvenoj zajednici, istakao je načelnik Tanović, te učesnicima poželio uspješan rad, kao i da iskoriste današnju priliku i daju svoje ideje i prijedloge šta se može i šta treba biti bolje u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon obraćanja organizatora, uslijedio je rad u grupama i definisanje problema. Učesnici su potom predlagali rješenja problema, te prezentirali rezultate grupnog rada.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
12. godišnjica rada Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo

U veseloj atmosferi uz muziku i pjesmu proslavljeno je 12. godina od osnivanja Centra za zdravo ...

Otvoren četvrti festival sporta „Sport Fest“

Udruženje građana za umjetnost, kulturu i sport ”Spektar”, u Sportskoj dvorani ...

UPOZORENJE za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja ...

Hidrometerološki zavod FBiH izdao je NARANDŽASTO upozorenje zbog obilnih padavina koje mogu ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo