example

Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo projekte sanacije fasade na Historijskom muzeju BiH i obnove pomoćnog stadiona na Grbavici

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović uz prisustvo premijera Kantona Sarajevo Edina Forte danas su u zgradi Kantona Sarajevo potpisali sporazum o realizaciji dva projekta na području općine Novo Sarajevo.

Radi se o realizaciji projekta sanacije fasade na zgradi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a koji će zajedno sufinansirati Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo i UNDP BiH. Današnjim sporazumom Ministarstvo je za ove namjene izdvojilo 200.000,00 KM, dok je Općina u saradnji sa UNDP pokrenula aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za šta je u Budžetu Općine planirano 50.000 KM, a UNDP BiH 70.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je ove godine izdvojila i sredstava u iznosu od 6.000 KM za rekonsrukciju platoa i prilaza ispred zgrade Historijskog muzeja BiH.

U svom obraćanju premijer KS Edin Forto istakao je kako će se ovim projektom raditi na uređenju fasade i toplotne izolacije zgrade Historijskog muzeja sa ciljem da se ova značajna zgrada,  nacionalni spomenik BiH uredi, te dodao da se u unutrašnjosti objekta planira realizacija dijela programskih aktivnosti resornog Ministarstva.

Direktorica Hašimbegović je istakla da u poslijeratnom periodu nije bilo radova na zgradi Historijskog muzeja, te da je rekonstrukcija neophodna odavno.

Drugi projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture i sporat KS je  sanacija pomoćnog stadiona pored Sportske dvorane “Goran Čengić” za koji je Ministarstvo ovim Sporazumom izdvojilo 150.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 300.000 KM u Budžetu za 2022. godinu.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da se realizacijom projekta sanacije pomoćnog terena sa vještačkom travom koji djeluje u okviru JP “ONSA”  stvaraju uslovi za nesmetan trening i održavanje međunarodnih utakmica na tom terenu.

– Planirani radovi će podrazumijevati zamjenu vještačke trave, unapređenje drenažnog sistema, te proširenje samog igrališta, a početi će čim vremenski uslovi to dozvole”, istakao je načelnik dr. Tanović.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
12. godišnjica rada Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo

U veseloj atmosferi uz muziku i pjesmu proslavljeno je 12. godina od osnivanja Centra za zdravo ...

Otvoren četvrti festival sporta „Sport Fest“

Udruženje građana za umjetnost, kulturu i sport ”Spektar”, u Sportskoj dvorani ...

UPOZORENJE za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja ...

Hidrometerološki zavod FBiH izdao je NARANDŽASTO upozorenje zbog obilnih padavina koje mogu ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo