example

Potpisan Sporazum o nastavku aktivnosti realizacije potprojekta izgradnje Memorijalnog centra “Žuč”

Izgradnja Memorijalnog centra “Žuč” dio je strateškog projekta Kantona Sarajevo koji ima za cilj unaprjeđenje i očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. na jedinstvenom kulturno-historijskom prostoru.

Sporazum o nastavku aktivnosti realizacije potprojekta izgradnje Memorijalnog centra “Žuč” u okviru prve faze realizacije potpisali su ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić, predstavnici općina Novi Grad, Vogošća, Novo Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Prva faza potprojekta izgradnje Memorijalnog centra “Žuč”, koji je sastavni dio Projekta “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995” obuhvata izdavanje građevinske dozvole, izradu elaborata o planu izgradnje, načine obezbeđenja sredstava, izbor najboljeg ponuđača, tehnički prijem, te izradu elaborata o preuzimanju, upravljanju i stavljanju u funkciju ovog memorijalnog kompleksa.

Tokom 2015. godine odabrano je najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar “Žuč”.

“U novembru iste godine, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima općine Novi Grad i grada Sarajeva koji će se nalaziti na ulazu u budući Memorijalni kompleks Žuč”, rekao je ministar Osmanović.

U junu 2018. godine upriličeno je svečano otvorenje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaz, odnosno kapiju budućeg memorijalnog kompleksa koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda.

“U narednom periodu nastavit će se aktivnosti i na realizaciji projekta Memorijalni centar ‘Žuč’ na način kako je definisano projektnim zadatkom, a čija izgradnja će u konačnici predstavljati monumentalno zdanje svim braniocima koji su branili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu”, najavio je ministar.

Ovaj potprojekat podrazumijeva i izgradnju spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode” koja će biti raspona 25 metara i 16 metara visine.

Nakon potpisivanja Sporazuma, kroz zajedničku međuinstitucionalnu saradnju, očekuje se povećanje dinamike i efikasniji monitoring što će dovesti do konačne realizacije ovog značajnog projekta.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo