example

Općina Novo Sarajevo finansijski podržala rad Umjetničke galerije BiH

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci radu galerije.

Direktor Umjetničke galerije BiH obratio se svim institucijama vlasti sa molbom za pomoć i podršku, jer unazad 30 godina nemaju svog osnivača niti se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, a nalaze se u teškoj materijalnoj situaciji.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo iako nema direktnu nadležnost, u skladu sa svojim mogućnostima pruža podršku kulturnim institucijama sa ciljem očuvanja kulturno – historijskog naslijeđa države.

– Ova kulturna institucija u svojim depoima čuva umjetničko blago BiH punih 75 godina i mi smo kao društveno – odgovorna lokalna zajednica odmah reagovali na molbu direktora Umjetničke galerije BiH i uspjeli iznaći finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM, iako je već kraj budžetske godine. Prva smo i jedina Općin koja je u ovoj  godini obezbijedila sredstva za ovu instituciju, a nadam se da će se i druge lokalne zajednice i institucije viših nivoa vlasti odazvati zahtjevu, kako bi zajedničkim snagama uspjeli spriječiti eventualno zatvaranje Umjetničke galerije, istakao je načelnik dr. Tanović.

U svom obraćanju za medije, direktor Strajo Krsmanović poručio je da je ovo posljednji vapaj i apel koji je upućen svim nivoima vlasti u cilju pomoći da Umjetnička galerija BiH nastaviti nesmetano raditi i njegovati tradiciju likovne umjetnosti naše države.

– Od predstavnika vlasti obično dobijamo odbijenice uz obrazloženje kako nismo u njihovoj nadležnosti. Općina Novo Sarajevo je prva institucija vlasti koja se odazvala na naše molbe, na čemu smo zahvalni načelniku dr. Tanoviću. Ovo su možda simbolična sredstva u materijalnom smislu, ali su jako velika podrška u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo. Došlo je vrijeme da za 14 uposlenika koliko imamo, ne možemo isplatiti plate, a najteže nam pada činjenica da ne možemo platiti režijske troškove. Isključenjem struje, vode i plina rezultiralo bi katastrofalnim posljedicama po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima. Mi nećemo moći održavati uslove neophodne za opstanak naših umjetnina i to je nešto čega se najviše pribojavamo, istakao je direktor Krsmanović.

Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu nastavit će pružati podršku kulturnim institucijama, a ove godine obezbijeđena su sredstva u iznosu od 6.000 KM za podršku još jednoj kulturnoj instituciji, Historijskom muzeju BiH. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje sanacije vanjskog stepeništa koje vodi do platoa ispred muzeja. U saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i UNDP BiH pokrenute su aktivnosti i na rekonstrukciji cijelog objekta Historijskog muzeja BiH, za šta je Općina Novo Sarajevo planirala 50.000 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina i ove godine sufinansira troškove Roditeljske kuće

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Udruženja „Srce za djecu ...

SARAJEVSKO PROLJEĆE 2024: Izviđački susreti na Vilsonovom ...

Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo” po prvi put organizuje susrete ...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo