example

Povodom Dana državnosti BiH organizovan XI. šahovski turnir

U organizaciji Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo  održan je XI. šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH, a pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo.

Na osnovu postignutih rezultata, prvo mjesto na turniru osvojio je Faris Drino, drugo mjesto Daniel Grahovac i treće mjesto pripalo je Nasiru Radači.

Suci ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, direktor turnira Pavao Zornija, a voditeljica Ivana Krstanović.

Pored OŠK „Junior“, na čelu s direktoricom Azrom Mahmutagić, sudjelovali su i članovi šahovske sekcije UG „Facultas“, pripadnici boračke populacije, te posjetitelji kluba „SSH“.

Ovogodišnji turnir posvećen je nedavno preminulom Mariju Pejiću, koji je prije jedanaest godina pokrenuo ovaj turnir i svake godine sudjelovao u njegovoj organizaciji.

Tokom  turnira održan je i historijski čas na temu „Njegovanje tekovina Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) i očuvanje države Bosne i Hercegovine“ na kojem su govorili pedagog i prof. razredne nastave Vedad Krajina i prof. engleskog jezika Ivana Krstanović. Vedad Krajina je istaknuo da se na ovaj dan, Dan državnosti naše domovine, podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini stoljećima postojala nacionalna šarolikost te raznovrsnost kultura i običaja.  Upravo je to ono što nam pokazuje da je ona zajednička zemlja za sve njene građane, a da smo svi mi dužni da damo puni doprinos u jačanju i izgradnji naše države., kazao je Krajina.

U okviru ovogodišnjeg turnira u klubu „SSH“  organizovan je i glazbeno-poetski program “Večer domoljubne glazbe i poezije povodom Dana državnosti BiH”.

Nastupili su pedagog i pjevač Vedad Krajina i profesor gitare Enes Ibričević. Osim domoljubnih, u programu su izvedene i zabavne popularne pjesme.

Prigodne domoljubne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, koja je izjavila: „Domoljubne pjesme su uvijek bile sastavni dio etera. Njihova zadaća je zapravo pobuditi snažne emocije prema domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu Sarajevu. U takvim se pjesmama osobni osjećaji ljubavi, ponosa i zanosa poistovjećuju s osjećajima cijeloga naroda, a glazbenici su uvijek vodili računa o dramatičnosti i intenzitetu poruke svoje ljubavi prema zemlji. U stihovima pjesama koje smo interpretirali domovina je mentalni sklop i vremenski okvir u kojem se mnogo više mislilo na druge, u kojem je zajedništvo bilo u prednosti pred natjecateljskim stavom, bez obzira na vjeru i naciju.“


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo