example

Povodom Dana državnosti BiH organizovan XI. šahovski turnir

U organizaciji Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo  održan je XI. šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH, a pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo.

Na osnovu postignutih rezultata, prvo mjesto na turniru osvojio je Faris Drino, drugo mjesto Daniel Grahovac i treće mjesto pripalo je Nasiru Radači.

Suci ovogodišnjeg šahovskog turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić, direktor turnira Pavao Zornija, a voditeljica Ivana Krstanović.

Pored OŠK „Junior“, na čelu s direktoricom Azrom Mahmutagić, sudjelovali su i članovi šahovske sekcije UG „Facultas“, pripadnici boračke populacije, te posjetitelji kluba „SSH“.

Ovogodišnji turnir posvećen je nedavno preminulom Mariju Pejiću, koji je prije jedanaest godina pokrenuo ovaj turnir i svake godine sudjelovao u njegovoj organizaciji.

Tokom  turnira održan je i historijski čas na temu „Njegovanje tekovina Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) i očuvanje države Bosne i Hercegovine“ na kojem su govorili pedagog i prof. razredne nastave Vedad Krajina i prof. engleskog jezika Ivana Krstanović. Vedad Krajina je istaknuo da se na ovaj dan, Dan državnosti naše domovine, podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini stoljećima postojala nacionalna šarolikost te raznovrsnost kultura i običaja.  Upravo je to ono što nam pokazuje da je ona zajednička zemlja za sve njene građane, a da smo svi mi dužni da damo puni doprinos u jačanju i izgradnji naše države., kazao je Krajina.

U okviru ovogodišnjeg turnira u klubu „SSH“  organizovan je i glazbeno-poetski program “Večer domoljubne glazbe i poezije povodom Dana državnosti BiH”.

Nastupili su pedagog i pjevač Vedad Krajina i profesor gitare Enes Ibričević. Osim domoljubnih, u programu su izvedene i zabavne popularne pjesme.

Prigodne domoljubne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, koja je izjavila: „Domoljubne pjesme su uvijek bile sastavni dio etera. Njihova zadaća je zapravo pobuditi snažne emocije prema domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu Sarajevu. U takvim se pjesmama osobni osjećaji ljubavi, ponosa i zanosa poistovjećuju s osjećajima cijeloga naroda, a glazbenici su uvijek vodili računa o dramatičnosti i intenzitetu poruke svoje ljubavi prema zemlji. U stihovima pjesama koje smo interpretirali domovina je mentalni sklop i vremenski okvir u kojem se mnogo više mislilo na druge, u kojem je zajedništvo bilo u prednosti pred natjecateljskim stavom, bez obzira na vjeru i naciju.“


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Posjeta školama u Srebrenici i Novoj Kasabi

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Danijela ...

Koncert "Viva La Musica"

KONCERT "VIVA LA MUSICA" 28. SEPTEMBAR 2023. U 19:30h Lokacija:Dječija kuća, ...

Općina Novo Sarajevo u studijskoj posjeti Ghentu

Predstavnici Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo