example

Započete aktivnosti na proširivanju Osnovne škole “Malta”

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo, dr. Hasana Tanovića, krajem prošle sedmice održan je sastanak sa upravom Osnovne škole „Malta“ i predstavnicima općinskih službi, na kojem su se analizirali koraci koje je neophodno poduzeti kada je u pitanju proširivanje prostornih kapaciteta, odnosno dogradnja objekta, Osnovne škole “Malta”.

Ovu osnovnu školu pohađa 707 učenika, organizovanih u 18 odjeljenja od prvog do četvrtog razreda i 16 odjeljenja od petog do devetog razreda. Uprava je navela da škola ne raspolaže odgovarajućim prostornim kapacitetima da bi mogla izvoditi nastavu na odgovarajući način u skladu sa savremenim pedagoškim standardima.

Ključni problemi su neodgovarajući broj učionica za izvođenje razredne nastave, te neodgovarajući prostor produženog boravka i biblioteke.

Budući da se radi o kompleksnom projektu, kao i nizu složenih predradnji koje se moraju izvršiti da bi se pristupilo realizaciji projekta proširivanja škole, načelnik dr. Tanović pojasnio je šta će Općina prvo pokrenuti.

– Nakon uvida u postojeću dokumentaciju konstatovano je da objekat Osnovne škole „Malta“ nije upisan u zemljišnim knjigama niti je škola titular prava vlasništva na istoj. Također, pripadajuće zemljište koje služi redovnoj upotrebi škole i na kojem se trenutno objekat nalazi upisano je na više različitih vlasnika, tako da će Općina prvo pokrenuti proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Postojeći Regulacioni plan „Centra Novo Sarajevo„ nije predvidio proširenje objekta škole, potrebno je da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izvrši analizu, te donese prijedlog odluke o opravdanosti proširenja objekta škole „Malta“. Ovu odluku resorno Ministarstvo treba predložiti i Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje – pojasnio je načelnik dr. Tanović.

Imajući u vidu stvarnu potrebu i značaj osiguravanja što boljih uslova za rad i odvijanje nastave u ovoj osnovnoj školi, Općina Novo Sarajevo preuzela je obavezu da uputi poziv Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS kako bi se formirala radna grupa u cilju efikasnijeg dogovora po pitanju nadležnosti i narednih koraka u rješavanju ove problematike.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo