example

U okviru projekta „Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ upriličena studijsko – historijska posjeta Prijedoru i okolnim mjestima stradanja

U okviru realizacije projekta „Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ kojeg implementira Udruženje „Borci-veterani 102. Motorizovane brigade“ održana je dvodnevna studijsko – historijska posjeta Prijedoru i okolnim mjestima stradanja.

U dvodnevnoj posjeti učestvovali su borci-veterani, članovi porodica šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo, te predstavnici sarajevskih brigada sa ciljem da se nastavi tradicija svjedočenja, tradicija odavanja počasti, tradicija prenošenja činjenica i iskustava preživjelih Prijedorčana, kao i prenošenje kobnih dešavanja od strane građana, boraca, boračkih udruženja iz Sarajeva i Novog Sarajeva.

Učesnici projekta svjedočili su stradanjima Prijedorčana, mučenjima, zatvaranja u logore, ali i odali počast svim šehidima i poginulim borcima, civilnim žrtvama ovog mjesnog područja obilazeći spomen – obilježja, masovne grobnice i logore.

Tom prilikom, položeno je cvijeće i odata počast u turbetu Fajtovci  džamija na mezarju generala Mehmeda Alagića u Sanskom mostu, potom na šehidskom mezarju Kamničani u Kozaracu, na šehidskom mezarju i spomen obilježju ubijenim mještanima Bišćana, spomen obilježju ubijenim igračima FK “Sloboda” iz Bišćana, te na Šehidskom mezarju i spomen obilježju ubijenim mještanima Čarakova.

Borci – veterani, porodica šehida i poginulih boraca, zajedno sa predstavnicima Službe za boračka pitanja Općine Novo Sarajevo i pripadnicima sarajevskih brigade potpom su obišli i Logor Trnopolje, te spomen sobu koja je u izgradnji, te novootvoreni Memorijalni centar u Čarakovu.

Prilikom obilaska svih lokaliteta stradanja na svakoj lokaciji  održan je historijski čas. U Fejtovcima na mezaru generala Mehmeda Alagića, predsjednik ratnih veterana Prijedora i Sanskog Mosta Smajić Dževad upoznao je prisutne o liku i djelu generala, te kobnim dešavanjima u tom periodu u Fejtovcima. U Čarakovu na spomen obilježju i u Memorijalnom Centru historijske časove održali su Huso Jašarević i Nijaz Brkić.

Tokom obilaska Kozarca i Trnopolja historijski čas na oba lokaliteta održao je predsjednik Udruženja logoraša Prijedora Jusuf Arifagić, dok je delegaciju Novog Sarajeva u Bišćanima dočekao koordinator projekta Mirsad Duratović, bivši predsjedavajući  Skupštine Grada Prijedora i poslanik u Parlamentu Republike Srpske, te novoizabrani potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Poseban doček porodicama šehida i poginulih boraca, te borcima, veteranima iz Novog Sarajeva upriličile su članice Udruženja žena “Mladost”.

Projekat “Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ 


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo