example

U okviru projekta “Mladi čuvari kulturnog nasljeđa” održana Revija narodnih nošnji

U okviru realizacije projekta “Mladi čuvari kulturnog nasljeđa ” Udruženje “Sahan” odrganizovalo je Reviju narodnih nošnji u Dječijoj kući na Grbavici.

Modeli na reviji su bili studenti Univeziteta u Sarajevu i članovi KUD-Kantona Sarajevo, dok je nošnje obezbjedilo Udruženje “Bašlija” iz Sarajeva. Reviji su prisustvovali učenici novosarajevsnih osnovnih škola, partneri u projektu, te načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima.

Projekat “Mladi čuvari kulturnog nasljeđa” kojeg implementira Udruženje “Sahan” omogućilo je svim zainteresiranim korisnicima sa područja općine Novo Sarajevo da nauče i razviju nove vještine koje uključuju filcanje vune i izrađivanje ručno rađenih vrećica od filcane vune i drugih predmeta.  Osnovni cilj projekta je doprinijeti očuvanju kulturne baštine na području općine Novo Sarajevo da kroz uključivanje mladih u obuke dodatnog osposobljavanja i obuke tehnike filcanja vune razviju poslovne elemente vezane za načine prodaje i promovisanja izrađenih artikala-authtnog proizvoda.

Radionice filcanja vune se održavaju u prostorijama u JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“ svake subote u terminu od 10:00 do 12:00 sati, a do sada  je iste pohađalo 17 mladih sa područja ove lokalne zajednice.

Pred kraj Revije narodnjih nošnji, predstavnicI Udruženja “Sahan” dodijelili su zahvalnice za podršku u realizaciji projekta Općini Novo Sarajevo i Općinskom načelniku dr. Tanoviću, te Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Izdata građevinska dozvola za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo