example

Nastavljeno uređenje i čišćenje Spomen parka Vraca

Još jednu ovosezonsku fazu uređenja površina Spomen parka Vraca finalizira ekipa preduzeća Park, a u pitanju je pranje i čišćenje betonskih platoa, stepeništa, staza. Osim pranja pomoću cisterni radi se i detaljno čišćenje korova i biootpada na samim betonskim površinama i između njenih sastavnih dijelova. Prije ovog posla, izvršena je i druga ovosezonska košnja trave na 14.000 kvadratnih metara travnatih površina koje se nalaze u sklopu Spomen park. Taj dio posla, uključujući i trenutno pranje i detaljno čišćenje betonskih površina preduzeće Park vrši shodno dogovoru i uz finasijsku podršku Općine Novo Sarajevo.

Mnogo posla je urađeno tokom ove sezone na Spomen parku Vraca koji nije u nadležnosti niti jedne institucije. Stoga se održavanje travnjaka, komunalne čistoće i obnove radi na principu udruživanja zajedničkih snaga i podrške kako bi ovaj historijski prostor do konačnog rješenja bio sačuvan.

Općine Novo Sarajevo i Centar, kao i Grad Sarajevo su prihvatile  inicijativu hortikulturnog uređenja cijelog kompleksa. Tada je izvršena prva košnja i čišćenje otpada koji se mjesecima nakupljala u kante i na zelene površine.

Nakon toga u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo preduzeće Park uradilo je čišćenje 1.000 metara kvadratnih škarpe zarasle u šiblje i samoniklo rastinje. Izvršeno je orezivanje i odvoz više od 30 kubika biootpada prikupljen čišćenjem dijela površine uz raskrsnicu ulica Derviša Numića, Teočačka i Husinjska.

Projekat je podržala Općina Novo Sarajevo, a dogovorom je predviđeno da preduzeće Park upravo finalizira košnjom travnjaka, pranjem platoa i stepeništa.

Cijeli projekat je podržala i Općina Centar, te će stoga u narednom periodu u sklopu Spomen parka biti postavljeno 15 novih, kapacitetom većih parkovskih korpi za otpad. Općina će finansirati i nabavku 80 dužnih metara zaštitnih rešetki kojima će dijelom biti zatvoreni i zaštićeni kanali za otpadne vode.

Ovaj vid održavanja bit će nastavljena i u narednom periodu sve do sistemskog i potpunog rješenja pitanja održavanja Spomen parka.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo