example

Nastavljeno uređenje i čišćenje Spomen parka Vraca

Još jednu ovosezonsku fazu uređenja površina Spomen parka Vraca finalizira ekipa preduzeća Park, a u pitanju je pranje i čišćenje betonskih platoa, stepeništa, staza. Osim pranja pomoću cisterni radi se i detaljno čišćenje korova i biootpada na samim betonskim površinama i između njenih sastavnih dijelova. Prije ovog posla, izvršena je i druga ovosezonska košnja trave na 14.000 kvadratnih metara travnatih površina koje se nalaze u sklopu Spomen park. Taj dio posla, uključujući i trenutno pranje i detaljno čišćenje betonskih površina preduzeće Park vrši shodno dogovoru i uz finasijsku podršku Općine Novo Sarajevo.

Mnogo posla je urađeno tokom ove sezone na Spomen parku Vraca koji nije u nadležnosti niti jedne institucije. Stoga se održavanje travnjaka, komunalne čistoće i obnove radi na principu udruživanja zajedničkih snaga i podrške kako bi ovaj historijski prostor do konačnog rješenja bio sačuvan.

Općine Novo Sarajevo i Centar, kao i Grad Sarajevo su prihvatile  inicijativu hortikulturnog uređenja cijelog kompleksa. Tada je izvršena prva košnja i čišćenje otpada koji se mjesecima nakupljala u kante i na zelene površine.

Nakon toga u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo preduzeće Park uradilo je čišćenje 1.000 metara kvadratnih škarpe zarasle u šiblje i samoniklo rastinje. Izvršeno je orezivanje i odvoz više od 30 kubika biootpada prikupljen čišćenjem dijela površine uz raskrsnicu ulica Derviša Numića, Teočačka i Husinjska.

Projekat je podržala Općina Novo Sarajevo, a dogovorom je predviđeno da preduzeće Park upravo finalizira košnjom travnjaka, pranjem platoa i stepeništa.

Cijeli projekat je podržala i Općina Centar, te će stoga u narednom periodu u sklopu Spomen parka biti postavljeno 15 novih, kapacitetom većih parkovskih korpi za otpad. Općina će finansirati i nabavku 80 dužnih metara zaštitnih rešetki kojima će dijelom biti zatvoreni i zaštićeni kanali za otpadne vode.

Ovaj vid održavanja bit će nastavljena i u narednom periodu sve do sistemskog i potpunog rješenja pitanja održavanja Spomen parka.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo