example

Praktičnom vježbom reanimacije srčanog zastoja obilježen Svjetski dan reanimacije

Članovi Udruženja medicinskih tehničara Federacije BiH i uposlenici Zavoda za hitnu pomoć KS danas su u Sarajevu za građane organizirali praktičnu vježbu reanimacije srčanog zastoja. Povod ove kampanje je i obilježavanje Svjetskog dana reanimacije.

Prema riječima prim. dr. Amra Bašić – Živadinović, v. d. direktorice Zavoda za hitnu pomoć cilj je da se probudi svijest građana o značaju spašavanja i pružanja prve pomoći žrtvama srčanog zastoja.

– Cilj nam je da pokažemo koliko je važno u tim prvim minutama srčanog zastoja prepoznati da je u pitanju srčani zastoj, pozvati Hitnu pomoć i dati prve kompresije. Naglasak je na tome jer naše šanse za preživljavanje tokom srčanog zastoja spadaju 7 do 10 posto svake minute, a za 10 minuta nastupa smrt. Zbog toga je jako bitno da vi održavate srčani ritam, odnosno radite vanjsku masažu srca i održavate jednu cirkulaciju srca kod unesrećenog dok ne dođe ekipa hitne pomoći – kazala je Bašić – Živadinović.

Vježbi reanimacije prisustvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović  ističući koliko je važan značaj reanimacije, kao i potreba da se građani upoznaju sa osnovnim principima reanimacije jer svaka sekunda može značiti nečiji život.

Dr. Samir Bejić, specijalizant pedijatrije istakao je  kako se ove praktične vježbe o preživljavanju održavaju svake godine širom Federacije BiH sa ciljem podizanja svijesti ljudima.

– Ukoliko uspijemo na bilo koji način animirati ljude da kada se desi neka nesreća da poduzmu osnovne korake i da ubrzaju proces ozdravljenja unesrečenog mi smo ispunili svoj cilj – kazao je dr. Bejić koji se tom prilikom zahvalio  predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, dr. Hasanu Tanoviću, načelniku Općine Novo Sarajevo i Vesku Drljaći, ministru za rad i socijalnu politiku koji su finansijski pomogli ovaj projekat.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nove mašine za održavanje parketa u dvorani Goran Čengić

Općina Novo Sarajevo finansirala je nabavku dvije specijalizirane mašine koje će Javno ...

Svečanost povodom proslave Dana škole „Velešićki heroji“

U novosarajevskoj osnovnoj školi „Velešićki heroji“ upriličena je ...

32 godine od masakra u Ferhadiji

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je 26, a ranjeno 108 naših sugrađana koji su u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo