example

Praktičnom vježbom reanimacije srčanog zastoja obilježen Svjetski dan reanimacije

Članovi Udruženja medicinskih tehničara Federacije BiH i uposlenici Zavoda za hitnu pomoć KS danas su u Sarajevu za građane organizirali praktičnu vježbu reanimacije srčanog zastoja. Povod ove kampanje je i obilježavanje Svjetskog dana reanimacije.

Prema riječima prim. dr. Amra Bašić – Živadinović, v. d. direktorice Zavoda za hitnu pomoć cilj je da se probudi svijest građana o značaju spašavanja i pružanja prve pomoći žrtvama srčanog zastoja.

– Cilj nam je da pokažemo koliko je važno u tim prvim minutama srčanog zastoja prepoznati da je u pitanju srčani zastoj, pozvati Hitnu pomoć i dati prve kompresije. Naglasak je na tome jer naše šanse za preživljavanje tokom srčanog zastoja spadaju 7 do 10 posto svake minute, a za 10 minuta nastupa smrt. Zbog toga je jako bitno da vi održavate srčani ritam, odnosno radite vanjsku masažu srca i održavate jednu cirkulaciju srca kod unesrećenog dok ne dođe ekipa hitne pomoći – kazala je Bašić – Živadinović.

Vježbi reanimacije prisustvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović  ističući koliko je važan značaj reanimacije, kao i potreba da se građani upoznaju sa osnovnim principima reanimacije jer svaka sekunda može značiti nečiji život.

Dr. Samir Bejić, specijalizant pedijatrije istakao je  kako se ove praktične vježbe o preživljavanju održavaju svake godine širom Federacije BiH sa ciljem podizanja svijesti ljudima.

– Ukoliko uspijemo na bilo koji način animirati ljude da kada se desi neka nesreća da poduzmu osnovne korake i da ubrzaju proces ozdravljenja unesrečenog mi smo ispunili svoj cilj – kazao je dr. Bejić koji se tom prilikom zahvalio  predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, dr. Hasanu Tanoviću, načelniku Općine Novo Sarajevo i Vesku Drljaći, ministru za rad i socijalnu politiku koji su finansijski pomogli ovaj projekat.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
12. godišnjica rada Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo

U veseloj atmosferi uz muziku i pjesmu proslavljeno je 12. godina od osnivanja Centra za zdravo ...

Otvoren četvrti festival sporta „Sport Fest“

Udruženje građana za umjetnost, kulturu i sport ”Spektar”, u Sportskoj dvorani ...

UPOZORENJE za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja ...

Hidrometerološki zavod FBiH izdao je NARANDŽASTO upozorenje zbog obilnih padavina koje mogu ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo