example

Potpisan sporazum o zajedničkoj realizaciji izgradnje objekta Osnovne škole „Pofalići“

Ministrica  za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji na zajedničkoj realizaciji Projekta izgradnje objekta Javna ustanova Osnovna škola „Pofalići“ sa vanjskim uređenjem i izgradnjom pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom. Potpisivanju su prisustvovali predstavnik Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirsad Okerić i direktorica OŠ „Pofalići” Suvada Muftić.

U cilju regulisanja međusobnih prava i obaveza Sporazumom je definisan titular-nosilac prava gradnje i investitor, odnosno titular prava na objektu i zemljištu. Nacrt je dobio saglasnost Općinskog vijeća Novo Sarajevo  i Skupštine Kantona Sarajevo čime su se stekli uslovi za potpisivanje Sporazuma i pokretanju planiranih aktivnosti.

„Ovo je prvi korak i na bazi tog koraka možemo sada nastaviti planirati značajna sredstva u Budžetu 2021. godine. Projekcija za izgradnju ove škole iznosi oko 8.000.000,00 KM i to će ići u fazama. Za slijedeću godinu, Ministarstvo će aplicirati za sredstva do 4.000.000 KM.  Ja vjerujem da će kamen temeljac biti već 2022. godine. Stanovnici ovog dijela Kantona Sarajevo dugo čekaju ovakvu školu koja će biti najbolja u ispunjavanju pedagoških standarda i normativa, naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Potpisani Sporazum je osnov za izdavanje urbanističke saglasnosti i provođenje daljnih aktivnosti na realizaciji projekata (u smislu eksproprijacije i parcelacije građevinskih parcela, prenosa prava vlasništva sa Općine na Kanton Sarajevo na građevinskom zemljištu planiranom za izgradnju škole….), izdavanja odobrenja za građenje, te obezbijeđenja sredstava za realizaciju projekata i u konačnici izgradnju objekta Osnovne škole „Pofalići“ sa vanjskim uređenjem i projekta izgradnje pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović je rekao da se u realizaciji ovog projekta pomaklo sa mrtve tačke jer je bilo puno stvari koje su se zakomplikovale.

„Zajednički nastavljamo rad ka našem cilju da građani i građanke Pofalića što prije dobiju novu savremenu školu jer je postojeća neuslovna za odvijanje nastave“, istakao je načelnik.

Idejnim projektom novog objekta škole, predviđena je površina oko 6.000 m², kao i vanjska površina oko 2.700 m². Bit će namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene. Sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Osnovnu školu „Pofalići“ trenutno pohađa 575 učenika. Odgojno obrazovni rad u ovoj školi odvija se u objektu koji je izgrađen 60-tih godina i  to privremenog karaktera.

„Tim prije, ovaj današnji događaj je za mještane Pofalića za naše učenike i za nastavno osoblje izuzetno važan“, kazala je direktorica OŠ „Pofalići“ Suvada Muftić.

Planirana gradnja nove škole u Pofalićima je predviđena u blizini sportskog igrališta u ulici Zahira Panjete. S obzirom da  je ovo jedan od najstarijih školskih objekata na području Općine Novo Sarajevo, izgradnjom novog objekta uveliko će se unaprijediti kvalitet odvijanja nastave kako za učenike, tako i za nastavnike.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo