example

Obilježena Globalna sedmica poduzetništva

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo obilježena je Globalna sedmica poduzetništva, koja se ove godine održava od 14. do 20. novembra.

Radi se o globalnom i godišnjem događaju, posvećenom poduzetništvu, ekosistemima, umrežavanju i povezivanju. Tokom jedne sedmice, nastoje se inspirisati ljudi kroz lokalne, nacionalne i globalne aktivnosti osmišljene da im pomognu da naprave sljedeći korak na svom poduzetničkom putu. Velika takmičenja i događaji umrežavanja povezuju učesnike sa potencijalnim saradnicima, mentorima, pa čak i investitorima.

Današnji interaktivni događaj povodom proslave poduzetništva organiziran je sa partnerima iz Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, a uz podršku Međunarodne organizacije rada i Udruženja trenera CEFE u BiH, sa ciljem da se mladi prihvate inovaciju, maštovitost i kreativnost i pretvore svoje ideje u stvarnost kada za to dođe vrijeme.

Učenicima završnih razreda Srednje ekonomske škole i Srednje škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, koji su učestvovali na današnjoj radionici, na samom početku obratio se Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predstavnica Međunarodne organizacije rada Nadja Azra Uzunović, te predstavnik Općine Centar Haris Vlajčić.

U svom obraćanju načelnik Tanović istakao je da je cilj današnje radionice da se novosarajevski srednjoškolci upoznaju sa osnovnim principima i načinima pokretanja startup-a, svojih prvih biznisa, te kako bi im se predočilo da nakon što završe svoje školovanje imaju mogućnosti, uz podršku relevantnih organizacija i lokalne zajednice, doći do svog prvog zaposlenja i tako ostati u Bosni i Hercegovini.

Najda Azra Uzunović, predstavnica Međunarodne organizacije rada poručila je mladima da je preduzetništvo jedno od ključnih stabala ekonomskog rasta, zbog čega ova organizacija podržava poduzetništvo u BiH kroz projekat Lokalna partnerstva za zapošljavanje, a koji finansira Evropska unija u BiH sa 4 miliona Eura. Pozivamo sve mlade da se prijave na javne pozive koji su objavljeni na području cijele BiH, a trenutno imamo 20 aktivnih partnerstava za lokalno zapošljavanje, tako da se radujemo novim učesnicima i budućim mladim poduzetnicima, istakla je Uzunović.

Tokom radionice, učenicima su prezentirane dvije uspješne poduzetničke priče Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar, nakon čega su imali priliku razgovarati sa mladim poduzetnicima o njihovim prvim koracima pri pokretanju svojih biznisa.

Menadžer projekta „Gledaj svoja posla“ Zoran Kulundžija ispred Udruženja trenera CEFE u BiH organizirao je  interaktivnu vježbu na temu „Mini tržište“ sa ciljem da se mladi praktično upoznaju o vještinama i kompetencijama potrebnim za uspjeh u poslovnom svijetu, kao i sa izazovima koji ih očekuju prilikom pokretanja prvih biznisa.

Općina Novo Sarajevo potpisala je Memorandum o razumijevanju i saradnji na proširenju i razvoju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo.

Zajedničkim snagama nastoje se poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja ove dvije općine.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina i ove godine sufinansira troškove Roditeljske kuće

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Udruženja „Srce za djecu ...

SARAJEVSKO PROLJEĆE 2024: Izviđački susreti na Vilsonovom ...

Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo” po prvi put organizuje susrete ...

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo