example

Odrana konferencija za medije u povodu realizacije mjera u okviru Programa za prevazilaenja posljedica pandemije

Konferencija za medije u povodu dodjele jednokratnih pomoći za 1.182 korisnika dječijeg dodatka sa područja Općine Novo Sarajevo, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, održana je u četvrtak, 16. jula ove godine u Dječijoj kući na Grbavici.

Radi se o jednoj od 14 mjera pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije, a koja se provodi putem službenih evidencija. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM i 150 KM dodijeljuje se korisnicima dječijeg dodatka koji se nalaze na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine, a u zavisnosti od kategorizacije.

Prisutnim medijima, tim povodom obratio se načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji je sumirao do sada realizovane mjere u okviru navedenog Programa, te najavio naredne aktivnosti u okviru realizacije mjera koje se provode putem javnih poziva.

„Pored dodjele jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, u prethodnom periodu smo proveli još dvije mjere koje se realiziraju putem službenih evidencija, a radi se o podjeli jednokratnih pomoći svim penzionerima sa područja Općine sa minimalnim primanjima, te podrška JP „ONSA“ u cilju prevazilaženja posljedica pandemije“, istakao je načelnik Koldžo, te najavio naredne aktivnosti.

„Tim koji je bio zadužen za provođenje 14 mjera pomoći je uradio veliki posao i u narednom periodu nam slijedi realizacija istih, a to su: pomoć za četiri javne ustanove koje su aplicirale na javni poziv za pomoć iz oblasti kulture i sporta, zatim dodjela jednokratne pomoći za 106 demobilisanih boraca koji nisu ostvarili drugi borački status, a koji su na dan 18.03.2020.godine bili prijavljeni  na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo. Pomoć će biti dodijeljena i za 74 korisnika plastenika koji ispunjavaju uslove za bavljenje poljoprivrednom i plasteničkom proizvodnjom, a očekuje se i isplata novčane pomoći za 72 lica kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od strane Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, naveo je načelnik Nedžad Koldžo te dodao da je potpisan sporazum i sa Vladom KS za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine za šta se uskoro očekuje i objavljivanje Javnog poziva za privredne subjekte.

Pored navedenih mjera nakon provedenih javnih poziva, narednom periodu će se potpisati i Ugovor sa odabranom bankom za subvencioniranje troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima sa sjedištem na području Općine. U okviru Programa samozapošljavanja 19 aplikanata ispunjava uslove po javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstva na ime troškova registracije samostalne djelatnosti/biznisa, dok se Programom sufinansiranja zapošljavanja – „Posao za sve“ očekuje upošljavanje 38 osoba, a Općina će poslodavcima na period od  godinu dana refundirati dio sredstava po novouposlenoj osobi na ime bruto plata i doprinosa.

Direktnim vidom pomoći bit će obuhvaćene i javne kuhinje, te humanitarno udruženje „Pomozi.ba“ budući da se u vrijeme epidemije korona virusa povećao broj korisnika ovih organizacija.

 

 

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Učenici OŠ "Grbavica I" na novim sportskim terenima

Zvanično su otvoreni novi sportski tereni osnovne škole „Grbavica I“ čija ...

Od juna u Novom Sarajevu počinje treća sezona projekta ...

Nakon uspješno realizovanog projekta Općine Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta ...

Općina Novo Sarajevo finansira odlazak na ekskurziju učenike slabog ...

Općina Novo Sarajevo po prvi put ove godine pokrenula je inicijativu za finansiranje ekskurzija ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo