example

Potpisan Ugovor o izvoenju radova na izgradnji javne kolektivne garae G3 u ulici Kolodvorska

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 20. jula ove godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji javne kolektivne garaže G3, u ulici Kolodvorska, kod objekta Hitne pomoći, čiji su potpisnici ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme “Unigradnja“ Mustafa Duraković, u ime izvođača radova. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, budući da je Općina Novo Sarajevo suinvestitor izgradnje podzemne garaže.

Ukupna vrijednost projekta je oko 6 miliona KM, iznos od 4,4 miliona KM će izdvojiti Kanton Sarajevo, dok je Općina Novo Sarajevo učestvovala u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta. Garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je istakao da je Kanton Sarajevo zajedno sa Općinom Novo Sarajevo delegirao ovaj projekt, te omogućio da se za desetak dana krene sa njegovom operacionalizacijom tj. gradnjom.

„Ministarstvo saobraćaja, zajedno sa Općinom i komunalnim preduzećima, je i u periodu pandemije koronavirusa intenzivno radilo i finaliziralo sve potrebne administrativne i infrastrukturne preduslove, kako bi došli u ovu fazu izgradnje garaže ”, naglasio je premijer Nenadić.

Ministar Adi Kalem napomenuo je kako se zajedničkim naporima Općine i Kantona Sarajevo omogućilo da se konačno krene u realizaciju ovog strateškog projekta za općinu, grad  i Kanton.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako se ova garaža gradi na izuzetno opterećenom lokalitetu kada je riječ o saobraćaju u mirovanju.

“Ovo je prvi model javno – javnog partnerstva, odnosno prvi put dva nivoa vlasti zajednički ulaze u izgradnju jednog infrastrukturnog projekta. Izgradnja garaže je dio Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo. Po završetku izgradnje objekta, zajednički ćemo odrediti upravitelja. Ona sredstva koja Općina na osnovu svog ulaganja bude dobijala će dalje ulagati u izgradnju mreže parkinga i podzemnih garaža”, poručio je načelnik Koldžo, te dodao da će se rezidentnom stanovništvu sa ovog područja omogućiti da pod povoljnijim uslovima dobiju dugoročni zakup parking mjesta.

Ugovorom i projektom planirano je da se do 15. novembra ove godine okončaju radovi na izgradnji podzemne garaže, te da će se tada građanima na upotrebu staviti novih 165 parking mjesta na ovom vrlo frekventnom području općine i Kantona.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo