example

Pravo na dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesene neto plae (u FBiH) za april i maj ove godine ostvarilo 375 poslovnih subjekata za vie od 1000 zaposlenika sa podruja Opine

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u petak, 25. septembra održana je konferencija za novinare u povodu dodjele sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine, a o okviru Programa mjera za prevazilaženje posljedica pandemije.

Sredstva se dodjeljuju poslovnim subjektima sa područja Općine Novo Sarajevo putem Javnog poziva, a u skladu sa uslovima propisanim Uredbom o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava ostvarilo je 375 poslovnih subjekata za više od 1000 zaposlenika za šta je Općina Novo Sarajevo izdvojila oko 500.000 KM.

U svom obraćanju za medije, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je Općina Novo Sarajevo nakon proglašenja stanja nesreće izazvane pandemijom korona virusa prepoznala obavezu da na određeni način pomogne, kako fizičkim, tako i pravnim licima sa područja Općine. Nakon sveobuhvatne analize donesena je odluka  da se krene sa setom novih mjera pomoći, kao i da se napravi rekompozicija postojećeg programa, što je i realizirano kroz Izmjene i dopune Budžeta Općine.

– Do sada smo uspješno realizirali dvanaest mjera od planiranih četrnaest po Programu, a ovo je petnaesta mjera koju smo naknadno uvrstili- Pomoć za samostalne poduzetnike za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uslijed proglašenog stanja nesreće za čiju implementaciju je osigurano 700.000 KM. Ova mjera realizirana je kroz dva javna poziva, Javni poziv za subvencioniranje troškova nabavke zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, u okviru kojeg je ovu pomoć dobilo više od 90 samostalnih poduzetnika sa područja Općine, te Javni poziv za  dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine, istakao je načelnik Koldžo.

Pomoćnik načelnika za privredu i finansije Benjamin Mešak, istakao je da će se sa uplatama krenuti početkom naredne sedmice, kao i da se nada da će nakon žalbenog roka još više privrednika uspjeti, ukoliko dokažu ostvariti ovo pravo, budući da određeni broj aplikanata nisu uspjeli na vrijeme dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a cilj Općine Novo Sarajevo da na ovaj način pomogne što više privrednih subjekata.

Posebnu zahvalnost Općini Novo Sarajevo iskazali su privrednici koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za novinare, imajući u vidu da su tokom pandemije uspjeli zadržati sve radnike i isplatiti im plate iako su imali pad prometa u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini.

Nakon zvaničnog dijela konferencije, Općinski načelnik je porazgovarao sa privrednicima o problemima sa kojima se najviše susreću u ovom periodu, kao i prijedlozima za nastavak saradnje, kako bi zajedničkim trudom i zalaganjem prevazišli posljedice pandemije i ekonomske krize prouzrokovane istom.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Adaptacija sportskog igrališta Centra „Vladimir Nazor“ i Škole ...

Nakon što je Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta „Uključite se svi da ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo