example

Potpisan sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrke poduzetnitvu u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, BH Telecom d.d. i Udruženje trenera CEFE u BiH u prethodnom periodu zajednički su radili na razvoju Integralnog Programa podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo, te donesena konačna odluka o pokretanju ovog programa.

Sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo potpisali su načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo,  načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, izvršni direktor BH Telecoma Haris Lučkin i predsjednik Udruženja trenera CEFE u BiH Zoran Kulundžija, a naknadno će ga potpisati i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Prilikom potpisivanja naglašeno je da imajući u vidu i uticaj pandemije COVID-19 na ekonomiju u Kantonu Sarajevo sa realizacijom ovog programa potrebno krenuti u najkraćem roku kako bi  se kroz ovaj Program djelovalo na umanjenje negativnih posljedica pandemije.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da se Općina Novo Sarajevo realizacijom programa od 14 mjera aktivno uključila u prevazilaženje posljedica pandemije.

-„U protekle četiri godine, na području  Općine Novo Sarajevo ostvaren je znatan rast prihoda, rast uposlenih i rast izvoza. Prema analitičkim podacima kompanije LRC BIS – Business Intelligence System, kao najveće bonitetne kuće u BiH, Općina Novo Sarajevo ispunila je i sve kriterije Projekta “100 najvećih u BiH i regionu” u kategoriji srednjih općina, te tim povodom dobila prestižno priznanje „Kruna razvoja privrede BiH“, naglasio je načelnik Koldžo.

Glavni cilj navedenog programa je unapređenje stanja poduzetništva u Kantonu Sarajevo kroz sinergijsko djelovanje uključenih institucija i pridruženih donatorskih agencija.

Razvoj integralnog sistema poduzetništvu KS je dugoročni program sa realizacijom u tri faze, a ključne aktivnosti su : Jačanje kapaciteta uključenih institucija, Kontinuirana realizacija opšteg programa podrške razvoju poduzetničkih poduhvata,Tematski/sektorski programi podrške razvoju poduzetničkih poduhvata, kao i Uspostava i vođenje biznis klinike.

Očekivani rezultati su veća dostupnost programa tako da će umjesto pojedinačnih poziva kandidati imati niz perioda tokom čitave godine u kojim mogu aplicirati za učešće, zatim manja stopa neuspjeha podržanih preduzeća kroz rigorozniji sistem selekcije i snažnu mentorsku podršku, racionalnije raspolaganje javnim sredstvima zbog objedinjene stručne i finansijske podrške, te kvalitetnija promocija poduzetništva zbog atraktivnosti programa medijima, što će dugoročno povećati interes za preduzetništvo i broj kandidata za učešće.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo