example

U Memorijalnom centru Novo Sarajevo upriliena prezentacija nauno-istraivakog projekta “Znaajni datumi Opine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine “

U Memorijalnom centru Novo Sarajevo 30. oktobra ove godine upriličena je prezentacija naučno – istraživačog projekta pod nazivom “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april (Odbrana Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH) i 16. maj 1992. godine (Pofalićka bitka) u pripremi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Radi se o projektu iz istraživačko – muzeološke domene koji je podržala Općina Novo Sarajevo u okviru obilježavanja značajnih datuma Općine.

Prezentaciji su prisustvovali, pored direktorice i predstavnika Historijskog muzeja BiH i Općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović zahvalila se Općini Novo Sarajevo što je i u ovoj krizi izazvanoj pandmijom korona virusa, a kojom su institucije kulture najviše pogođene, prepoznala važnost i pružila pomoć i podršku muzeju kako bi opstao i u ovim teškim vremenima. Direktorica je naglasila da je ovo jedina institucija koja se javila i pomogla Historijski muzej BiH, koji nije samo od važnosti za ovu lokalnu zajednicu nego za cijelu državu.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako mu je zadovoljstvo što se u Memorijalnom centru Novo Sarajevo realiziraju projekti koji imaju za cilj njegovanje kulture sjećanja kako se ono što se desilo nikada ne zaboravi i prenosi na mlađe naraštaje.

– Ovaj Centar je otvoren da svjedoči na herojske dane odbrambeno – oslobodilačkog rata i pripadnike jedinica iz perioda 1992-1995. godina, sa svojom stalnom muzejskom postavkom koja je kreirana uz pomoć i podršku građana, boraca, pripadnika boračkih udruženja, te stručnu obradu Historijskog muzeja BiH. Danas prisustvujemo prvoj fazi realizacije projekta istraživačkog rada dva najznačajnija datuma u odbrani Općine Novo Sarajevo i Sarajeva, a u narednom periodu planiramo svaki značajni datum obraditi na ovaj način, istražiti činjenice, potkrijepiti ih neobjavljenim dokazima, dokumentima, te pripremiti izložbe kako bi sačuvali istinu od zaborava, a sve uz stručnu pomoć historičara i kustosa Historijskog muzeja BiH, poručio je načelnik Koldžo.

Ovaj projekat se realizovao u dvije faze, prva faza je predstavljala istraživački dio historičara, kustosa, prikupljanje građe, mapiranja, digitalizacije građe i slično, dok je druga faza predstavlja produkciju izložbe.

Danas su predstavljeni rezultati istraživačkog rada vezanog za datum 5.april  i Odbranu Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Akcija uklanjanja snijega s drveća na području općine Novo Sarajevo

Zbog neočekivanih snježnih padavina, Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo ...

Zapažen odziv stanara naselja Grbavica I na prvi građanski panel

Održan je prvi građanski panel na temu Rekonstrukcija zajedništva: trenutno stanje naselja ...

Za Policijsku upravu Novo Sarajevo nabavljena dva vozila

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu nabavila dva putnička vozila za ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo