example

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, JU Djeca Sarajeva i Opine Novo Sarajevo obili objekat vrtia Kolibri

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, direktorica JU „Djeca Sarajeva“, Suanita Banda i općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima obišli su, 11. novembra ove godine, objekat vrtića Kolibri.

Radi o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11, a pripada JU „Djeca Sarajeva“. Na području Općine Novo Sarajevo trenutno je u funkciji šest vrtića JU „Djeca Sarajeva“ čije usluge koristi oko 740 djece uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu.

Ovom prilikom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je naglasio da postoji namjera i želja da se ovaj objekat što prije rekonstruiše čime će se, između ostalog, omogućiti proširenje kapaciteta JU „Djeca Sarajeva“  i smanjiti liste čekanja.

U Kantonu Sarajevo evidentiran je nedostatak prostornih kapaciteta za boravak djece u vrtićima, što je posljedica većeg broja devastiranih i ratom uništenih objekata, a koji nisu sanirani u proteklom periodu i vraćeni u prvobitnu funkciju.

Ovim povodom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je istakao da je je vrtić „Kolibri“ od 1.300 metara kvadratnih korisne površine jedan od prostorno najvećih  predškolskih ustanova na području Općine Novo Sarajevo.

„Cilj svega ovoga što radimo i zašto to radimo, iako nije naša nadležnost, jeste da pomognemo da se ukine lista čekanja na području općine. Pored projektne dokumentacije za ovaj objekat  koja je pri kraju, mi smo istovremeno uradili  projekat rekonstrukcije Parka nacionalnih manjina koji se nalazi ispred objekta ovog vrtića, a u okviru kojeg će biti poseban dio za naše mališane“, rekao je načelnik.

„Procijenjena vrijednost rekonstrukcije ovog vrtića iznosi 1.000.000 KM. U dogovoru sa Vladom Kantona Sarajevo,  kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih i JU „Djeca Sarajeva“  taj iznos trebali bi da zajednički finansiramo iz kantonalnog i općinskog budžeta. Nadam se da ćemo vrlo brzo ići u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača radova kako bi ovaj objekat bio u funkciji najkasnije do sredine iduće godine“, naglasio je općinski načelnik. Dodao je da se pored ovog objekta, radi i na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju vrtića „Narcis“ koji se nalazi na području MZ „Grbavica I“.

Prisutnima su se obratili direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda, kao i predstavnik Vijeća roditelja JU „Djeca Sarajeva” Meša Selimović koji su podsjetili da je na listi čekanja u predškolske ustanove na području općine više od 200 djece za školsku 2020/2021. godinu. Zahvalili su se općinskom načelniku Nedžadu Koldži i Općini Novo Sarajevo na započetim aktivnostima na adaptaciji ovog vrtića čijom će rekonstrukcijom i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju biti osigurani prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
OTVOREN OMLADINSKI FILM FESTIVAL – OFF

Ljetni mjeseci u Novom Sarajevu rezervisani su uvijek za dobre filmove i festivale. Nakon Street ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo