example

Opina Novo Sarajevo podrala aktivnosti i projekte kole za srednje struno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović obišao je Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo.

Ova srednja škola, koja je smještena na području Općine Novo Sarajevo, obrazuje i radno osposobljava mlade sa poteškoćama u razvoju u dobi od 15 do 22 godine, sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama na smijerovima: kuhar, moler, knjigovezac, operator za unos podataka, pomoćni dokorater i cvjećar.

Direktorica Škole, dr.sc. Inga Biščević upoznala je Općinskog načelnika sa radom i aktivnostima škole, ali i sa najčešćim problemima sa kojima se susreću tokom rada, budući sa se radi o osjetljivoj kategoriji učenika.

Budući da je ovo jedina obrazovna ustanova sa srednje obrazovanje i radno osposobljavanje djece sa poteškoćama u Kantonu Sarajevo, ovu školu pohađaju učenici iz cijelog sarajevskog Kantona, ali i iz drugih kantona FBiH.

U svom obraćanju direktorica Biščević istakla je da je ova škola član partnerske grupe za razvoj Općine, gdje je svojim aktivnim učešćem dala veliki doprinos u procesu izrade revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo 2019 – 2023.

– Nedavno smo potpisali Izjavu o partnerstvu u smislu obezbjeđenja prostora za implementaciju projekta „Kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju“, sa kojim je Općina Novo Sarajevo aplicirala na javni poziv UNDP-a namijenjen Jedinicama lokalnih samouprava u FBiH iz Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“, istakla je Inga Biščević, te dodala da će implementacijom navedenog projekta ovo biti prvi savremeni kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Općinski načelnik dr. Tanović istakao je da će Općina Novo Sarajevo nastaviti podržavati ovakve i slične projekte koji za cilj imaju unapređenje obrazovnog sistema za ovu kategoriju djece, kojima je svaki vid pomoći potreban i jako važan. Pored besplatnih đačkih užina i prevoza djece do škola koje je planirano i ove godine, Općina će podržati i druge kvalitetne projekte u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, a posebno one koji su samoodrživi.

Nakon kratkog sastanka, upriličen je i obilazak škole. U ime učenika i nastavnog osoblja škole, Općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću uručena je zahvalnica i prigodan poklon koji je djelo učenika ove škole.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo