example

Opina Novo Sarajevo jedna od prvih Opina koja e postati dio projekta Javna rasprava Lokal

Predstavnici Udruženja “Zašto ne” održali su sastanak u zgradi Općine Novo Sarajevo sa Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem i predstavnicima administrativno-tehničkog osoblja Općina Novo Sarajevo.

Na sastanku je Udruženje predstavilo pilot projekat “Javna rasprava Lokal”, web platformu koja će služiti kao sredstvo poboljšanja dvosmjerne komunikacije između građana/ki i donosilaca odluka na lokalnom nivou.

Načelnik dr. Tanović i drugi prisutni na sastanku upoznali su se sa ciljem nove platforme, odnosno činjenicom da će ona omogućiti informisanje građana o nadležnostima i aktivnostima načelnika i Općinskih vijeća, ali i promovisati transparentnost, odgovornost i otvorenost u njihovom radu.

Koordinatorica projekta Selma Ašćerić i predsjednik Udruženja Darko Brkan istakli su da platformu pokreću sa ciljem ukazivanja važnosti učešća javnosti u radu javne uprave, te kako bi omogućili aktivno učešće svih zainteresovanih strana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

S druge strane, kako su na sastanku pojasnili, od ove platforme će korist imati i Općina, jer mogu imati uvid u ono što građani/ke Općine žele. Platforma, naime, nudi mogućnost građanima da direktno komuniciraju sa načelnicima i vijećnicima, a daje i dodatne informacije o inicijativama koje su u proceduri, kao i druge vijesti u vezi sa svim značajnim akterima na lokalnom nivou.

“Javna rasprava Lokal je pilot projekat platforme javnarasprava.ba, a plan je da se projekat u narednom periodu proširi na deset općina u Bosni i Hercegovini. Naime, dosadašnje aktivnosti UG “Zašto ne” pokazuju da su lokalne vlasti mnogo interesantnije građanima/kama od entitetskih i državnih nivoa vlasti, jer direktno utiču na kvalitet njihovog života. S obzirom na navedeno, ova platforma je dizajnirana tako da pruži sve potrebne informacije građanima i građankama o tome šta radi općina, šta je u nadležnosti načelnika, a šta u nadležnosti vijećnika. Ako je građani i građanke budu aktivno koristili – kako smo i zamislili – ova platforma može biti važno sredstvo za osiguravanje da općina bude učinkovita u rješavanju problema običnih građana i građanki”, izjavila je koordinatorica projekta Selma Ašćerić.

Nakon što je načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da će Općina Novo sarajevo podržati ovaj projekat time je ova Općina postala jedna od prvih lokalnih zajednica koja će postati dio ovog važnog projekta. Na sastanku je također zaključeno da bi nova web platforma trebala biti predstavljena i Općinskom vijeću, a kako bi se definirali daljnji koraci u pogledu saradnje.


BRZI LINKOVI



NAJNOVIJE VIJESTI
Prikazan film o radu i projektima Općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo prikazan je film o Općini Novo Sarajevo. ...

Održan 18. Porodični dan Općine Novo Sarajevo

Brojni mališani učestvovali su u različitim kulturnim, edukativnim i zabavnim radionicama ...

Mali ambasadori Novog Sarajeva

Učenici trećih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo učestvovat će u ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo